Közélet

Pajtić: A legmagasabb európai mércéknél is magasabb kisebbségvédelem Szerbiában

Pajtić: A legmagasabb európai mércéknél is magasabb kisebbségvédelem Szerbiában

2009. október 4., vasárnap
Pajtić: A legmagasabb európai mércéknél is magasabb kisebbségvédelem Szerbiában

A TVT elnöke és a szlovák külügyminiszter Petrőcön

A „legmagasabb európai mércéknél is magasabb fokon védelmezi Vajdaság a területén élő kisebbségek jogait, jelentette ki Bojan Pajtić tartományi kormányfő Petrőcön, ahol szombat este ünnepelték a Jan Kolar Gimnázium fennállásának 90. évfordulóját – adja hírül a VajdaságMa hírportál.

A Szerbiában tartózkodó

Miroslav Lajčák

szlovák külügyminiszter is részt vett az ünnepségen, akivel

Pajtić

közölte, hogy a nemzeti tanácsokról szóló törvény elfogadásával elmondhatjuk, hogy a vajdasági kisebbségek teljes kulturális autonómiát élveznek. Hangsúlyozta azt is, hogy Vajdaság a legeurópaibb régió az itt beszélt nyelvek, nyelvjárások számát illetően. Az eminens vendégeket a gimnázium igazgatója köszöntötte, hangsúlyozva, hogy a Vajdaságban élő szlovákok hozzájárulnak a társadalom fejlődéséhez, ám félő, hogy a fiatalok nem találják meg szülőföldjükön a boldogulást, és a jobb élet reményében nagyobb számban elvándorolnak. Lajčák a Vajdasági RTV jelentése szerint a főleg szlovák ajkú auditórumhoz csak szlovák nyelven szólt, annak ellenére, hogy szerbül is kitűnően beszél, és hangsúlyozta a két ország hagyományosan jó viszonya megőrzésének szükségességét. Azt is elmondta, hogy a petrőci középiskola felújítására a szlovák kormány 213 000 eurót különített el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.