Közélet

Orbán Viktor ragaszkodik a kétszáz tagúnál kisebb parlamenthez

Orbán Viktor ragaszkodik a kétszáz tagúnál kisebb parlamenthez

2009. október 12., hétfő
Orbán Viktor ragaszkodik a kétszáz tagúnál kisebb parlamenthez

Orbán Viktor ragaszkodik ahhoz, hogy kétszáz főnél kisebb létszámú legyen a parlament; a Fidesz elnöke erről a tv2 Napló című műsorában vasárnap sugárzott riportban beszélt. A tévéstáb Orbán Viktor felcsúti házában csütörtökön forgatott, amikor a pártelnök mások mellett Lázár Jánost, Hódmezővásárhely polgármesterét látta vendégül a kamerák előtt.

"Ragaszkodom ahhoz, hogy levigyük kétszáz fő alá a parlament létszámát" - jelentette ki

Orbán Viktor

, megemlítve, hogy pártja a városi és a megyei önkormányzatokban a képviseleti létszámot a felére csökkentené. "Ez (a parlament létszámának csökkentése) érint mandátumokat, a parlamenti frakciónkban biztosan lesz azért valamilyen mértékű ellenérzés, ha ellenállás nem is. (...) Szeretném tudni, hogy kire számíthatok ebben a dologban" - fordult

Lázár Jánoshoz

, aki azt mondta, hogy számíthat rá, "határozott az igen". Orbán Viktor azon kérdésére, hogyha a városi és a megyei önkormányzatokban a képviseleti létszámot a felére csökkentik, az okoz-e kezelhetetlen politikai konfliktust, Lázár János nemmel felelt. A Fidesz elnöke a beszélgetés során azt is elmondta: közölte pártja képviselő-jelöltjeivel, hogy a következő kormányban nem lesz sem MSZP-s, sem jobbikos. Arra a riporteri kérdésre, hogy szándéka szerint olyan elsöprő győzelmet aratnak, hogy nem lesz szükség koalícióra, Orbán Viktor úgy válaszolt: "hát hogyne". Szintén a riporternek nyilatkozva azt mondta: a szélsőségekkel szemben józan politizálást vár, illetve azoknak az embereknek a képviseletét is vállalni kell, akik korábban a szocialistákra szavaztak, mert úgy tűnik, hogy elvesztették korábbi pártjukat, és inkább a Fidesz felé fordulnak. Valahol 17 és 20 százalék között kell beállítanunk az adórendszert, az adóterhelést ahhoz, hogy az emberek úgy érezzék, igazságos, helyes és lehetséges dolog befizetni az adókat - fogalmazott a politikus. "A következő kormánynak rögtön az elején ki kell mondania: márpedig lakáselárverezés nincs; az emberek feje fölül, akármekkora is az adósságuk, a lakást nem lehet elárverezni" - jelentette ki Orbán Viktor. A parlamenti pártok évek óta egyetértenek abban, hogy a jelenlegi, 386 tagúnál kisebb létszámú parlamentre lenne szükség, de ennek gyakorlati megvalósításában még nem tudtak megegyezni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.