Közélet

Minőségi felsőoktatást akar az MDF

Minőségi felsőoktatást akar az MDF

2009. október 17., szombat
Minőségi felsőoktatást akar az MDF

Minőségi felsőoktatást a silány diplomagyárak helyett és a kétkezi munka becsületét! címmel adott ki közleményt a megyei MDF elnöke, Rabi Mihály. A közleményt alább olvashatják.

A hasznavehetetlen diploma-túltermeléssel párhuzamosan egyre veszélyesebb méreteket ölt a szakképzett munkaerő hiánya, amely a versenyképesség javítását is gátolja. Az MDF szerint bátor lépések megtételére van szükség: a mennyiségi szemléletről a minőségi szemléletre kell váltani a felsőoktatásban.

Az egyetemek és főiskolák nagy része rendkívül silány szolgáltatást nyújt, a felsőoktatási intézmények hálózata túlméretezett és szétaprózott. Az téves nézet, hogy a diploma elég a sikerhez, a tömeggyártásban készülő diploma ugyanis már nem jelent biztos belépőjegyet a munka és a jólét világába. Ma csaknem bárki felvételt nyerhet valamelyik felsőoktatási intézménybe: idén a diákok háromnegyede sikeresen felvételizett.

Amíg futószalagon gyártják a diplomát, s az egyetemről kikerülő diákok jelentős része a munkanélküliek táborát gyarapítja, a jól képzett, szakmát tanult munkaerőből egyre nagyobb hiány van.

Ha sikeresek és versenyképesek akarunk lenni: akkor a silány diplomagyárak helyett minőségi felsőoktatásra és korszerűen képzett munkásokra van szükség. Az MDF szerint a világszínvonalú felsőoktatás megteremtéséhez nem a jelenlegi rendszer kozmetikázására, hanem bátor és határozott lépésekre van szükség:

A 77 akkreditált egyetem és főiskola tevékenységét és gazdasági irányítását racionalizálni kell

Át kell alakítani az intézmények irányítási szerkezetét.

Meg kell szüntetni a felsőoktatási dolgozók közalkalmazotti jogállását

Az oktatókat a kutatói teljesítményük és a diákok visszajelzései alapján kell megfizetni. A fejkvóta alapú finanszírozást fix összegű állami támogatással kell felváltani, amely összefügg a felsőoktatási intézmények rangsorában elért helyezéssel.

Tandíjat kell bevezetni legalább az alapképzésben. Az államilag finanszírozott hallgatók számát 20 százalékra kell csökkenteni, csak a rászorultakat kell támogatni.

Alapvetően fontos a szakképzés színvonalának javítása, a felsőfokú szakképzés, felnőtt szakképzés megteremtése, a képzés támogatása ösztöndíjakkal, az oktató mesterek támogatásával.

Szeged, 2009. október 16. Rabi Mihály megyei elnök sk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.