Kultúra

Kubinyi Anna életműtárlata a múzeumban

Kubinyi Anna életműtárlata a múzeumban

2009. október 8., csütörtök
Kubinyi Anna életműtárlata a múzeumban

A szegedi Móra Ferenc Múzeumban nyílik meg október 9-én, pénteken 17 órakor a 60 éves Kubinyi Anna textilművész életmű-kiállítása. A tárlatot Novák István építész nyitja meg - adta hírül Medgyesi Konstantin, a Móra-múzeum sajtóreferense.

Kubinyi Anna

művészeti tanulmányait a szegedi Tömörkény István Gimnáziumban kezdte kerámia szakon. Az Iparművészeti Főiskolára való jelentkezésekor a papírjai véletlenül a textil tanszékre kerültek. Felvételt nyert textil szakra; e vak véletlennek köszönhetően lett a textil és a szövés az élete megkerülhetetlen része. A művésznő pályafutása során egy sajátos technikát fejlesztett ki, a textilplasztikát. Ez is szövőszéken készül, az alapanyag viszont vastagabb és egyenetlenebb. Új technikai elemeket azért vezetett be, mert csak ezekkel tudja kifejezni mondanivalóját - például a hullámzás dinamizmusát, a kőzet gyűrődését, a kitörést, szakadást, a burjánzást. Eleinte az élet, a valóság szépségeit figyelte, dicsérte, munkái optimista, színes, mozgalmas, mégis könnyed jellegűek voltak. Később más dolgok váltak fontosabbá számára, más dolgokra akarta a figyelmet terelni, mint például az idő, az örök mozgás, átalakulás, a természetben szunnyadó vagy éppen kitörő belső energia, az életerő a fák, gyökerek. Kubinyi Anna általában kendert használ művei megalkotásakor. Ez az anyag kitűnően alkalmas mind a puhaság, mind az erő, az erőteljesség, a rusztikusság és a keménység létrehozására. Néha, ha az alkotás úgy kívánja, használ más anyagokat, mint például selymet, fémet, aranyszálakat, de az alapvető anyag a kender, mely egy bizonyos gyártásközi állapotban kerül hozzá, amit saját maga tekercsel, fehérít és színez. Munkáit is maga szövi, így bármikor lehetősége van további változtatásokra. A Móra-múzeum tárlatán Kubinyi Anna életművéből harmincnégy textília lesz kiállítva. A „Székelykapuk” című művében a székelyföldi utazásait eleveníti fel, ahol többször is ámulatba ejtette a székely kapuk látványa. „Egyre erősebben érzem, hogy nem szabad hagyni elenyészni, elfelejteni ezeket az óriás-szimbólumokat! Örülök, hogy én is tovább vihetem üzenetüket” – véli a művésznő. Kubinyi Anna egyik textíliájában

Kőrösi Csoma Sándorra

emlékezik, ami egyfajta imatextilnek is felfogható. „Kőrösi Csoma Sándor emlékének minél további fennmaradásához szerettem volna emlékművemmel hozzájárulni, mint egy imakő - egy imatextil - mondja a 60 éves Kubinyi Anna. A kiállítás 2010. január 17–ig tekintető meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.