Egyetem

Jövő karácsonyra megújul az SZTE központi épülete

Jövő karácsonyra megújul az SZTE központi épülete

2009. október 5., hétfő
Jövő karácsonyra megújul az SZTE központi épülete
Jövő karácsonyra uniós forrásból nemcsak formájában, hanem funkciójában is megújul a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) központi épülete - mondta Szabó Gábor rektor hétfőn, amikor jelképesen átadta a műemlék kulcsait a rekonstrukciót végző Ferroép Zrt. vezetőinek. A 2,5 milliárd forintos összköltségű felújítást követően a 4.200 négyzetméteres épületben az SZTE vezetése mellett a kutatás-fejlesztést és innovációt kiszolgáló egységek kapnak majd helyet - mondta a professzor. A több mint 130 éves, a szegedi városképet is meghatározó épületnek csak az alapjai és a tartóelemei maradnak meg, a műemlék külsejét és belsejét pedig eredeti formájában állítják helyre. Az épület udvarát üvegtetővel fedik be, itt kiállításokat, fogadásokat, kisebb konferenciákat rendezhetnek majd - közölte Szabó Gábor. Az épületrekonstrukció az első eleme annak a műszaki-természettudományos képzés fejlesztését célzó programnak, melyre az SZTE - a bajai és a szarvasi főiskolákkal konzorciumban - 6,424 milliárd forintnyi támogatást nyert el a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program pályázatán.
Az egyetem most megújuló központi épülete Szkalniczky Antal tervei alapján 1873-ban készült el, eredetileg főreáliskolának szánták, de már 1880-tól a Somogyi-könyvtár, három évvel később pedig a városi múzeum működött itt. 1894-ben az ítélőtábla költözött az épületbe, amelyet végül 1921-ben kapott meg a Kolozsvárról áttelepülő egyetem. Néhány évig az épületben működött a bölcsészkar, és itt tanult József Attila is. Szeged Tudományegyetem rektori épület felújítás előtt - előcsarnok in Szeged

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.