Közélet

Haág: miért titkolóznak a torony alatt?

Haág: miért titkolóznak a torony alatt?

2009. október 19., hétfő
Haág: miért titkolóznak a torony alatt?
A szeptember 26-i közgyűlésen kérdezte meg Haág Zalán, KDNP-s képviselő Botka Lászlótól, hogy miért készült róla festmény. Botka akkor tagadott, s a kijelentése nyomán kisebb politikai vihar kavarodott, amit portálunk több cikkben kísért végig. Most egy sajtóközleményt juttatott el az ellenzéki képviselő szerkesztőségünkbe, amit alább teszünk közzé.

A közgyűlés után Haág Zalán és Kohári Nándor

ellenzéki politikusok sajtótájékoztatón adtak hangot aggályaiknak

, a

SZEGEDma.hu pedig megszólaltatta az ügyben a festőt

és később a

keretező mestert

is, majd

elkísérte a két ellenzéki képviselőt – akik az ügyben a hivatalos papírokat kérték ki – a városházára is

. Úgy tűnt a portré-ügy lezárul, azzal a tanulsággal, hogy bizony többen, többször is valótlan állításokat fogalmaztak meg a városházán. Haág Zalán azonban újabb kérdésekkel fordult a város vezetése felé, amit egy sajtóközlemény formájában fogalmazott meg:

Miért titkolóznak a szegedi városházán?

Amint az a SZEGEDma.hu cikkeiből világosan kiderült, Szeged polgármestere hazudott a róla készült festmény ügyében. A szeptember 25-i közgyűlésen azt mondta: róla nem készült portré, róla nem festettek ilyet. Majd módosított álláspontján: valóban készült festmény, de azt ő fizette, nem a város.

Önkormányzati képviselőként utánajártam a témának, minden, az ügyre vonatkozó iratot kikértem a városházán. A kiadott papírokból a következők derültek ki:

1. A Botka-festmény megrendelésére Botka László polgármester kabinetfőnöke, Szabó Sándor kérte a kulturális irodát. 2. A konkrét Botka-portré megfestésére Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester kérte fel a művészt. 3. A festményt nem a polgármester, hanem a város fizette, Botka László átutalása csak négy hónappal a város teljesítését követően, a botrány kibontakozásakor, a már említett közgyűlés előtti napon érkezett meg a városháza számlájára.

A fentiek alapján valószínűsíthető, hogy Botka László – akinek közvetlen munkatársai bonyolították a képrendelést, és aki később maga is egyeztetett a portrét festő Pataki Ferenccel – a kezdet kezdetétől tudta, hogy kabinete és helyettese mit és miért tesz.

A polgármesteri portré kifizetésének költsége – helyesen – szerepelt a költségvetés első féléves teljesítéséről szóló beszámolóban, ám a könyvvizsgáló által záradékolt dokumentumból ezt – jogtalanul – kihúzták, mintha ki sem fizették volna! (Így persze az összes többi kifizetés – a milliós, tízmilliós tételek – hitelessége is megkérdőjeleződik…)

Én pedig, noha már két hét telt el azóta, még mindig nem kaptam meg a botrány több, általam kért dokumentumát a városházáról.

Lehet, hogy a városvezetésnek van még az ügyben takargatnivalója?

Haág Zalán, a KDNP szegedi frakcióvezető-helyettese

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.