Sport

Csonka Balázs Lékó Péter nyomában

Csonka Balázs Lékó Péter nyomában

2009. október 7., szerda
Csonka Balázs Lékó Péter nyomában
Európa-bajnoki bronzéremmel tért haza a 12 éves sakkozó, a szegedi Csonka Balázs a kontinensviadalról. Lékó Péter óta ilyen sikert szegedi sakkozó nem ért el. Balázs példaképe az orosz világbajnok Mihail Tal, mert ahogy a Tisza-parti Általános Iskola tanulója mondja, nem lapos kúszásos sakkot játszott, hanem a végletekig támadott. Ritkán látni talpra esett gyermeksakkozót – a szegedi Csonka Balázs a kivételek közé tartozik. Mintha Lékó Péter világbajnokjelölt sakkzsenit látnám 12 évesen az asztal másik oldalán. Balázs szeme ugyanúgy villog, mint akkoriban Péteré, és ugyanolyan szenvedélyesen beszél, ha sakkról van szó. Elkerülhetetlen az összehasonlítás, hiszen ismét felcseperedett egy legényke a sakktábla mögött, és az olaszországi Európa-bajnokságon az ő nyakába is akasztottak érmet. Lékó Péter óta szegedi sakkozó korosztályos világversenyen nem szerzett érmet. Most megtört a király vagy a királynő, ki tudja, lényeg: Balázs kilenc partiból hét pontot gyűjtött, és ezzel a teljesítményével a harmadik lett. „Negyven ország 106 sakkozója ült asztalhoz, köztük a tizenkettedik kiemelt voltam. Azt gondoltam, látva az Éllő-pontszámokat, nagy bravúr lesz, ha a tíz közé jutok. Erről álmodoztam, ezért dolgoztam. Aztán kicsit jobban sikerült, amiért nem bánkódik senki” – mondta Csonka Balázs, a Tisza-parti Általános Iskola tanulója, aki a negyedik fordulótól már az első háromban volt, mivel rendre nyerte mérkőzéseit. „Nem hittük, hogy órákig tudunk ülni a számítógép előtt, lesve egy sakkparti kimenetelét. Mivel Balázs előkelő helyen volt, így az interneten közvetítették a mérkőzéseit. Édesanyjával a parti végéig majd lerágtuk a körmeinket” – mesélte Csonka Péter, Balázs édesapja. Balázs kifejtette, nem szereti az olyan partnereket, akik „lapos kúszásos, pozíciós játékot képviselnek”. Éppen ezért az egykori világbajnok, az orosz Mihail Tal a példaképe. „Ő is olyan nagy taktikus volt, mint én vagyok” – mondta túltengőnek tűnő önbizalommal Balázs. Persze gyorsan észrevette, hogy hibás a mondata és hozzátette: olyan szeretne lenni, mint Tal, aki mindig kész volt a tábla mellett áldozatokra, mindenáron támadásra törekedett és taktikai megoldásaival elkápráztatta a világot. Balázs mindent megtesz, hogy tudása gyarapodjon, a nagy zseni, Kaszparov könyvét bújja, és az olaszországi jó szereplés után kapott egy laptopot, amelyen máris milliónyi parti elemzését tanulmányozhatja. Egyelőre mindennap jár iskolába, ha éppen nincs versenye, vagy nincs összetartás Csillebércen a központi sakkiskolában. „Havonta egy hétig gyakorlunk napi kilenc-tíz órát. Nagyon hasznos dolog, rengeteget lehet tanulni. Nagyon élvezem a táborokat, legszívesebben alvás helyett is sakkoznék” – áradozott Balázs. Az iskolából elengedik, hiszen tudják, Balázs úgyis pótol, ráadásul Herpai József, az iskola egyik tanára volt Balázs felkészítője. Jelenleg az 1978-as Buenos Aires-i sakkolimpián aranyérmes magyar csapat tagja, Sax Gyula foglalkozik az ifjú tehetséggel.

Támogató

A 12 éves Csonka Balázst máris felkarolta egy szegedi cég. A Zoll-Platz Kft. tulajdonosa, Körtvélyessy Péter bejelentette, hogy támogatják az ifjú tehetséget. Mint mondta, szeretnék, ha olyan versenyekre is eljutna, amelyeket a család és a sakkszövetség már nem tud finanszírozni. Úgy érzi, jó befektetés, hiszen Lékó Péter neve például már összeforrt Szegeddel.
A Csonka családnak mondhatni kellemes gondja van, de egyben nagyon nehéz döntés előtt is áll. A szülők nagyon jól tudják, hogy fiuk hamarosan kinövi a napi néhány órás edzést. A sakk egész embert kíván akkor is, ha Balázs istenadta tehetség. Általában a sakkozók magántanulók, és a legjobbak nem is foglalkoznak 18 évesen az érettségivel. Pályafutásuk végén azonban könnyedén veszik a tanulmányi akadályokat, és olyan diplomát szereznek, amelyhez éppen kedvük van. „Nekem nem kérdés, sakkozó szeretnék lenni” – jelenti ki határozottan Balázs, miközben megérkezik vendéglátónk, a Virág Cukrászda meglepetése a sakktáblát formázó torta, amelyen stílszerűen elhelyeztek egy világos királyt, sötét királynőt és gyalogot. Míg ámulunk a cukrász ügyességén, Balázs máris rávágja, hogy „a király sakkban van, és öt lépés után mattot kap.” Mielőtt áradoznék, hogy micsoda felismerés, Balázs megszólal: „alaphelyzet, még jó, hogy felismerem.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.