Egészség

Csongrádi betegtragédia - további vizsgálatokra lett volna szükség a harmadik szakértő szerint

Csongrádi betegtragédia - további vizsgálatokra lett volna szükség a harmadik szakértő szerint

2009. október 16., péntek
Csongrádi betegtragédia - további vizsgálatokra lett volna szükség a harmadik szakértő szerint

További vizsgálatokat kellett volna elvégeznie a hódmezővásárhelyi kórház egyik orvosának, mielőtt egy mindszenti férfi beteget 2007 tavaszán tovább küldött volna a szentesi kórházba - áll abban a szakértői véleményben, melyet a doktornő ellen folyó per pénteki tárgyalási napján ismertettek a Szegedi Városi Bíróságon.

Az orvost foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségével vádolja az ügyészség. A

Bajnóczky István

jegyezte szakértői vélemény szerint 2007. április 6-án az előbb a szentesi kórházban jelentkező beteg vérgáz-eredményei olyan rosszak voltak, hogy azonnali oxigénterápiára vagy mesterséges lélegeztetésre szorult volna. A Szentesről saját felelősségére távozó, majd rosszulléte után még aznap a hódmezővásárhelyi kórházba szállított férfi állapota nagy valószínűséggel rosszabbodott, így az őt ügyeletes orvosként fogadó és a korábbi leleteket átnéző vádlottnak újabb vérgáz- és EKG-vizsgálatot kellett volna végeznie. Az orvos csak e vizsgálatok eredményeinek ismeretében dönthette volna el, hogy a férfi sürgősségi ellátásra szorul vagy szállítható állapotban van-e. A szakértő szerint a vádlott nem járt el a szakmai szabályoknak megfelelően. Hódmezővásárhelyről egy orvos nélküli mentő a beteggel a szentesi kórházba indult, ám útközben a férfi keringése összeomlott és a beteg életét vesztette. A vádlott védője,

Kriveczky György

formai és szakmai okok miatt a szakvélemény kizárását kérte a bizonyítékok közül. Az ügyvéd szerint a bíróság felkérésével ellentétben a véleményt nem a pécsi igazságügyi orvostani intézet, hanem Bajnóczky István készítette el, aki munkája során többek között nem vette figyelembe a beteget elsőként Szentesen ellátó szakorvos tanúvallomását. Az orvos egy korábbi tárgyalási napon azt vallotta, a beteg nem igényelt sürgősségi ellátást, s ha a páciens állapota szükségessé tette volna, intenzívosztályra utalja őt. A bíróság a védői indítványt elutasította. A per során már két korábbi szakértői vélemény is készült: az egyik szerint a beteg állapota a szentesi vizsgálat és a hódmezővásárhelyi kórházba érkezés között jelentősen romlott, ezért a férfi sürgősségi ellátást igényelt volna. A másik szakértői vélemény szerint a beteg halálát heveny szívritmuszavar okozta. A vádlott a férfi állapotának rosszabbodását nem láthatta előre. A per november 6-án a perbeszédekkel folytatódik, s ekkor elsőfokú ítélet is várható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.