Gazdaság

Borsik: reálkereset-növekedést szeretnének elérni a szakszervezetek

Borsik: reálkereset-növekedést szeretnének elérni a szakszervezetek

2009. október 26., hétfő
Borsik: reálkereset-növekedést szeretnének elérni a szakszervezetek

A szakszervezetek 2010-ben éves szinten a reálkeresetek növekedését szeretnék elérni – közölte Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke hétfőn Szegeden.

A kormány, a munkaadók és a munkavállalók közös felelőssége, hogy december elejére megállapodás szülessen a minimálbérről, a szakmunkás bérminimumról, valamint a bérajánlásról - mondta az Országos Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalának soros elnöki posztját betöltő szakszervezeti vezető. Hozzátette: a tárgyalásnak nincs alternatívája. A 2010-re elfogadott adó- és járulékváltozások miatt differenciált béremelésre lenne szükség. Elsősorban azoknak kell segíteni, akik havi bruttó keresete nem éri el a 160 ezer forintot, mivel számukra nem jelent előnyt az szja szabályok változása – fűzte hozzá

Borsik János.

A szakszervezeti vezető szerint a bértárgyalások során a kormánynak aktívabb szerepet kellene vállalnia, nemcsak a munkavállalók rossz helyzete miatt, hanem azért is, mert az adó- és a járulékrendszer átalakításával maga idézte elő a nettó keresetek divergálását. A szakszervezetek a 2010-es minimálbérre 80 ezer forintos ajánlatot tettek. Borsik János szerint a korábbi évek tapasztalatai alapján ennek az emelésnek nem lennének negatív munkaerő-piaci hatásai. A bérfeszültségek elkerülése érdekében azonban a minimálbér-emelés arányában növelni kell a szakmunkás bérminimumot is - közölte. Borsik János "egészségtelennek" tartja, hogy a béren kívüli juttatások aránya helyenként a keresetek 10 százalékát is elérik. Ezért a helyi tárgyalásokon azt is mérlegelni kell, hogy a jövőre már adóval sújtott juttatásokat miként lehet átalakítani bérjellegű jövedelemmé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.