Egyház

Aki szimpatikussá tette a pogányok számára a kereszténységet

Aki szimpatikussá tette a pogányok számára a kereszténységet

2009. október 16., péntek
Aki szimpatikussá tette a pogányok számára a kereszténységet

Aki eddig semmit nem tudott Pál apostolról, de követi az utóbbi idők kulturális-egyházi híreit, az már képet alkothatott a „népek” vagy másként a „pogányok apostoláról”. A Somogyi-könyvtárban október 22-ig látogatható „A tisztelet tisztelete” – a világ vallásai a Somogyi-könyvtár régi és ritka könyveinek tükrében című kiállításhoz kapcsolódó előadássorozat csütörtöki – épp a Somogyi-könyvtári Napra eső – részének tematikája is Szent Pál volt.

Az előadást a Honvéd téri református templomban

Benyik György

főiskolai tanár tartotta a „Pogányság és vallások határán – Szent Pál” címmel. „Számomra különleges élmény itt lenni, hiszen ebben a református templomban mint katolikus még sohasem beszéltem” – mondta mosolyogva a professzor. Előadásáról szólva úgy fogalmazott: amikor Szent Pálról beszélünk, az nagyon erőteljesen a protestáns egyházhoz kötődik:

Luther

a római és galata levél kommentárjával indította el tulajdonképpen a reformációt,

Kálvin

is nagy figyelmet szentelt a páli leveleknek. Pál egyházközségekhez írott levelei ugyanis mértékadóak lettek a hellenizált egyházközségekben, később pedig abban is példát szolgáltattak, hogy hogyan hozták létre az ős- vagy ókeresztény egyházközségeket. Amikor a reformációs mozgalom vissza akart térni a gyökerekhez, akkor ezeket a leveleket újra és újra elővették. Katolikus körökben inkább az evangéliumokra fektetnek nagyobb hangsúlyt, a protestánsoknál viszont az igehirdetésben is jobban szerepet kapnak Pál levelei – magyarázta Benyik atya. Jézus hozta a megváltást, világméretűen pedig Pál terjesztette el ezt az eszmét, és ő terjesztette ki az egyházat előbb a hellenista birodalomban, majd ezzel a kulturális nyitással világegyházzá tette – eltávolítva ezzel a szemita körből. Azóta is vitatott kérdés, hogy ebben a központi figura valóban az apostol volt, vagy az alexandriai Philón, de őt már senki sem ismeri manapság, pedig nagyon fontos ellenpéldája Pálnak. A professzor előadásában kitért arra, mik azok a szempontok és eszközök, amelyekkel Pál a krisztusi igehirdetést az egész világ, és főleg a pogány társadalom számára megnyitotta, és megteremtette azt a csodát, hogy a pogány környezetben szimpátiára talált a keresztény üzenet – míg most nagyon erőteljes konfrontáció következik be. Ehhez a csodához érdemes visszatérni – összegzett Benyik György.


Honvéd téri református templom

in

Szeged

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.