Gazdaság

A felére esett a nemzetközi konferenciák száma az első félévben

A felére esett a nemzetközi konferenciák száma az első félévben

2009. október 25., vasárnap
A felére esett a nemzetközi konferenciák száma az első félévben

Az idei év első felében összesen 118 nemzetközi konferenciát rendeztek meg Magyarországon, ez 51 százalékos visszaesés az előző év azonos időszakához képest - derült ki a Magyar Kongresszusi Iroda honlapján közzétett összeállításból.

A konferenciákon több mint 24.400 fő vett részt. A rendezvények résztvevőinek száma átlagosan 207,1 fő, átlagos időtartamuk 3,4 nap volt. A legtöbb rendezvényt márciusban és júniusban rendezték meg. A legjelentősebb csökkenés februárban volt, amikor 78 százalékkal kevesebbet szerveztek, mint egy évvel korábban. Az összeállítás szerint a korábbi évek tendenciáját követve 2009 első félévében is Budapesten tartották a legtöbb nemzetközi konferenciát, az összes ilyen rendezvény 82,6 százalékát. A fővárost Szeged és Sopron követte 4,3, illetve 3,5 százalékkal. Ezeken kívül Keszthelyen, Egerben, Győrben, Gödöllőn és Esztergomban is rendeztek nemzetközi konferenciákat a vizsgált időszakban. A konferenciák legnagyobb részét, 79,7 százalékát szállodákban, 10,2 százalékát kongresszusi központban, 3,4 százalékát egyetemen vagy egyéb oktatási intézményben, további 6,8 százalékát pedig egyéb helyszínen rendezték meg. A megrendezett nemzetközi konferenciákon több mint 24.400 ember vett részt, a rendezvények átlagos létszáma 207,1 volt, 2008 első félévében a résztvevők száma 38.000, ám a résztvevők átlagos száma 157,7 volt. Az idei év első félévében lezajlott nemzetközi konferenciák résztvevőinek csaknem 80 százaléka külföldről, és mintegy 20 százaléka Magyarországról érkezett. A konferenciákra átlagosan 10,8 országból érkeztek. A korábbi évekhez hasonlóan a magyarok mellett továbbra is Németországból, Nagy-Britanniából és Franciaországból érkeztek a legtöbben. Számos résztvevő érkezett Görögországból, Dániából, Svédországból, Norvégiából, Portugáliából, Törökországból és Szlovéniából. A nemzetközi konferenciák megrendelői között a magyarok aránya folyamatosan csökkent. 2008 első negyedévében a magyarok aránya még 64,4 százalék volt, első félévében 58,5, év végére pedig 51,8 százalékra csökkent. Bár 2009 első negyedévében érte el eddigi minimumát, 21,7 százalékkal, a mostani 36,8 százalékos arány is a csökkenő tendenciát erősíti. A megrendelők rangsorát a franciák vezetik, őket követik a britek és a svájciak. Az összállítás szerint az idén az első félévben az orvosi konferenciák aránya megelőzte a korábbi években vezető, gazdasági témájú konferenciákat. Az első negyedévben az orvosi témájú konferenciák aránya 31,3 százalék volt. Ez jelentős változás a korábbi évekhez képest, hiszen 2006 óta a gazdasági témájú konferenciák aránya folyamatos nőtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.