Október 6.: „Arad örök gyászunk marad”

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Megható október 6-ai megemlékezést tartottak a Közéleti Kávéház tagjai az aradi 13 vértanú kivégzésének 160. évfordulóján.

Az est házigazdája, v. Szilágyi Árpád bevezetőjében kiemelte, jó volna, ha ez a gyásznap mindenkit azokra a kiváló hazafiakra emlékeztetne, akik a legdrágábbat: az életüket is feláldozták Magyarországért.
A történelmi háttérről, korelőzményekről és a megtorlásról Fekete Pál történész tartott előadást, aki felhívta a figyelmet rá, hogy a sok dicsőséges történelmi emlékünk mellett kötelességünk, hogy ne feledjük el múltunk gyászos napjait sem. Az előadó az európai forradalmak leverése után még sokáig, sokszor halálig küzdő magyarokat, a honi szabadságharc résztvevőit örök példaként állította a mai fiatalok elé. A tragikus október 6-ai napot Fekete Pál Nagy Gyöngyi történelemtanár és Ambrus Károly tárogatóművész közreműködésével idézték fel. A kivégzett honvédtábornokok utolsó óráinak, megindító búcsúleveleinek felelevenítése és az ezekből sugárzó hit, hazaszeretet, szerelem és megbocsátás a megemlékezés több résztvevőjét is könnyekig meghatotta.
A rendezvényen közreműködött továbbá egy gregorián énekkel és egy verssel Jáki Ferenc irodalmár, valamint Takács Éva népdalénekes.

no images were found

Előző sztori

Mentés – magasból, mélyből – panorámakép

Következő sztori

Szerelem SMS-ben, házassági ajánlat levélben és a szakítás – telefonon