Kultúra

XXI. Biblikus Konferencia - Szent Pál, a hitterjesztő

XXI. Biblikus Konferencia - Szent Pál, a hitterjesztő

2009. szeptember 24., csütörtök
XXI. Biblikus Konferencia - Szent Pál, a hitterjesztő

Idén rendezik Szegeden a XXI. Biblikus Konferenciát, amelyre a világ minden tájáról érkeztek katolikus, református és evangélikus bibliakutatók.

A csütörtöktől szombatig tartó tanácskozás fő témája Szent Pál és a pogány irodalom. Kevesen tudják ugyanis, hogy a kereszténység alapítója ugyan Jézus Krisztus, a jézusi tanítás elterjesztője a pogány-hellenista világban azonban Pál apostol volt - mondta el az MTI-nek a konferencia igazgatója a megnyitó előtt.

Benyik György

hangsúlyozta: az apostol tevékenységének köszönhetően Pál apostol tízmilliónyi hívőt gyűjtött maga köré. Jézus tanítása Pál misszióján keresztül lépett ki az eredeti kulturális közegből, és Pál pogány missziójának elfogadása alapvető változást hozott a keresztény egyház későbbi magatartásában a különböző kultúrákkal kialakított viszonyában. A szó szoros értelemben vett keresztény teológia tehát Pál munkássága eredményeként születik meg - mutatott rá. A szervező felidézte: Pál apostol tanításai során, hogy könnyebben megértsék, számos antik szerzőt is idézett. A Bibliában található levelei jól dokumentálják munkásságát, melyekből számos darabot a konferencia feldolgoz. Emellett igyekeznek majd áttörni azt a határt, mely a klasszika-filológia és a bibliatudomány között az utóbbi fél évszázadban kialakult. A huszonegyedik konferencián már három kontinens biblikusai képviseltetik magukat. Szegedre érkezett

Akiyama Manabu

a tokiói egyetemről, és visszatérő vendégként

Joachim Gnilka

, a pápai biblikus bizottság tagja. Rajtuk kívül előad egy dán professzor, aki Szent Pál és a sztoikus irodalom legnagyobb szakértője, valamint egy professzor Afrikából is. Az előadók így egymás számára is sok érdekességgel szolgálnak, hiszen azt is vizsgálják, hogy ezek a kérdések egy Európán kívüli kultúrában hogyan jelentkeznek. A konferencia bár nyitott, bizonyos előképzettséget igényel. A vendégek a környező országokból érkeznek. Általában több mint száz résztvevő szokott lenni: közülük sokan azért lettek rendszeres látogatói a konferenciának, mert vallásoktatással foglalkoznak, mások pedig továbbképzésre is használják a rendezvényt. Emellett a testvéregyházak is képviselik magukat, így érkeztek Debrecenből reformátusok, evangélikusok, s az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetemről is egy előadó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.