Közélet

Újabb fenyegető romániai fémércbánya?

Újabb fenyegető romániai fémércbánya?

2009. szeptember 24., csütörtök
Újabb fenyegető romániai fémércbánya?

Csak hárman a közmeghallgatáson

Két civil szervezet összesen három tagja képviseltette magát azon a közmeghallgatáson, amelyet a romániai certeji kerületben létesítendő arany-, ezüst- és fémércbányával kapcsolatban hirdettek meg. A Védegylet szerint másfél napjuk volt rá, hogy tanulmányozzák az anyagot. Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség hatósági igazgatóhelyettese ezt cáfolta.

Közmeghallgatást hirdetett az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (ATIKTVF) csütörtökön délelőttre a romániai certeji kerületben létesítendő arany-, ezüst- és fémércbányával kapcsolatban. Mindössze két civil szervezet képviselői – összesen hárman – jelentek meg a fórumon. Velük nézett „farkasszemet” a kérdéseket, észrevételeket váró ATIKTVF hat munkatársa és négy újságíró. Miután Csókásiné Király Anikó hatósági igazgatóhelyettes ismertette a tényállást és azokat a paragrafusokat, amelyek szerint el kell járniuk az ügyben, kérdéseket várt a jelenlevőktől. Szentistványi István a Védegylet szegedi csoportja képviseletében azt nehezményezte, hogy csak másfél napja értesültek a közmeghallgatásról, így arról szó sem lehetett, hogy elmélyedjenek abban az anyagban, amit meg sem kaptak.

„Érdemi hozzászólásról akkor lehetne szó, ha az anyagot tanulmányoztuk” – mondta Szentistványi István. Hozzátette: szeretnének együttműködni a hatósággal, hiszen a verespataki ércbánya ügyben is tevékenyen részt vettek. Szerinte nem a magyar érdektelenség miatt voltak ilyen kevesen a csütörtöki fórumon, hanem mert a különböző szervezeteknek nem volt tudomásuk az eseményről. Csókásiné Király Anikó reagálásában kifejtette: a tájékoztatást jogszabályi keretek között bonyolították le. Az anyagot közzé tették az internetes oldalukon, és a sajtóban is meghirdették a közmeghallgatást. Abban mindketten megegyeztek, hogy közös érdeket képviselnek, és az a cél, hogy a certeji kerületben építendő fémércbánya kapcsán megakadályozzák a Maros és a Tisza szennyezését, és minimálisra csökkentsék annak esélyét, hogy nehézfémek jussanak a folyókba. A Csemetéhez viszont eljutott a Romániából véleményezésre érkezett anyag.

Somoskövi János

többek között felhívta a figyelmet, hogy ne abban bízzon a román fél, hogy a Marosba jutó szennyezőanyagokat a folyó úgyis felhígítja. „Olyan védműveket kell felépíteni, amelyek bányakatasztrófánál is megakadályozzák a Maros és ezen keresztül a Tisza szennyezését” – mondta a Csemete képviselője. Azt is kérte, a hatóság javasolja a román félnek, hogy a cianid-szennyeződés csökkentésére kidolgozott magyar szabadalmakat használják fel. Hiányolta, hogy a dokumentációban nem szerepel helyszínrajz, ezért nem tudni pontosan hol létesítik a fémércbányát.

Némethy Tímea

, azt ATIKTVF osztályvezetője elmondta: a Romániából érkezett anyagban nem szerepel helyszínrajz. „Egyelőre csak sejtjük merre épülhet az ércbánya, mi is csak az interneten kutattunk utána” – válaszolta az osztályvezető. A Csemete másik képviselője,

Tokodi Béla

szorgalmazta, hogy az emberi tényező kivédését vegyék bele abba az anyagba, amit kiküldenek Romániába. „A mai napig a Maros szennyezése emberi hanyagságból adódik. A felületesség katasztrófákhoz vezethet” – hangsúlyozta Tokodi Béla. Verespataknál egyszer már bekövetkezett a katasztrófa, aminek súlyos következményei lettek. Abban mindenki egyetértett, hogy nem szabadna még egyszer Verespatakhoz hasonló helyzetet teremteni, ezért már az építkezés megkezdése előtt meg kell tenni mindent, hogy elkerüljük a katasztrófát. A Csemete képviselői nem értették, hogyan kerülhetett az anyagba egy olyan mondat, mely szerint a románok a ciánt megsemmisítik. Ugyan milyen módszerük van rá? – hangzott a kérdés, amelyre a választ is megadták: semmilyen. Legfeljebb kevésbé káros vegyületté alakíthatják át. Ezzel a kitétellel bő fél óra után be is fejeződött a közmeghallgatás. Csak emlékeztetőül: korábban a verespataki ügyben éjszakába nyúlt egy ilyen fórum.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.