Egészség

Több mint hétezer új emlőrákos megbetegedés Magyarországon

Több mint hétezer új emlőrákos megbetegedés Magyarországon

2009. szeptember 17., csütörtök
Több mint hétezer új emlőrákos megbetegedés Magyarországon

Több mint hétezer új emlőrákos megbetegedést fedeznek föl évente Magyarországon, és a betegség 2000-2500 nő halálát okozza minden esztendőben - közölte Kahán Zsuzsanna, a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikájának professzora csütörtökön a Tisza-parti városban.

Az emlőszűrés elterjedésének és az ezáltal kiváltott figyelemnek köszönhetően a betegség kimenetele, gyógyíthatósága jelentősen javult az utóbbi években - mondta a szakember az MTI-nek a háromnapos Nemzetközi Emlőrák Szimpózium megnyitója előtt. Míg korábban a páciensek kevesebb mint 5 százalékánál találtak rákot megelőző állapotot, ma már az összes felfedezett, operálható emlődaganat csaknem 40 százaléka nagyon korai stádiumú, másfél centiméternél kisebb. Gyakran ezek a daganatok csupán a sebészeti beavatkozásnak köszönhetően, akár onkológiai kezelés nélkül is teljesen meggyógyulnak. Az esetek felében azonban intenzív, egyénre szabott onkológiai kezelésre van szükség - magyarázta az egyetemi tanár. A magyar nők érintetett - 45 és 65-70 év közötti - generációjának 60 százaléka jelenik meg a mammográfiás szűréseken, ez messze elmarad a skandináv országokétól, ahol 80 százaléknál is nagyobb a vizsgálatra jelentkezők aránya. A professzor hangsúlyozta: annak ellenére van ez így, hogy a statisztikák szerint a szűrés mintegy ötven százalékkal csökkenti az emlőrák okozta halálozást. A Nemzetközi Emlőrák Szimpóziumot harmadik alkalommal szervezték meg Szegeden. A kétévente sorra kerülő konferencián az onkológusok mellett részt vesznek a betegséggel foglalkozó patológusok, sebészek, képalkotó diagnosztikával, gyógyszeres- és sugárterápiával foglalkozó hazai és külföldi szakemberek - idén több mint négyszázan.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.