Kultúra

Színház: Évadnyitó, Nyitánygála

Színház: Évadnyitó, Nyitánygála

2009. szeptember 12., szombat
Színház: Évadnyitó, Nyitánygála
szinhaz

127. évadának évadnyitó társulati üléséhez érkezett a Szegedi Nemzeti Színház, melyet pénteken délelőtt tartottak, este pedig a már hagyományos Nyitánygálára várták a tisztelt nagyérdeműt.

A 2009/2010-es évadban összesen 13 bemutatóval készül a színház. Az évadnyitó társulati ülésen

Gyüdi Sándor

főigazgató beszédében főként az új művészeti törvénytervezet által megcélzott finanszírozási kérdésekről beszélt. Mint elmondta, az évadzárón a színházi vezetés által előadott Faust-részlet hármas érdekei között kell egyensúlyozniuk, nevezetesen a nézőszám és bevétel, a költői, művészi igény és a siker közötti harmóniát kell megtalálniuk. Gyüdi hozzátette: az új törvénytervezet a nézőszám alapján adna állami támogatást a teátrumoknak, ennek ellenére, bár számukra is a néző a legfontosabb, a Szegedi Nemzeti Színház látogatószám-növelő terveiben nem a „lehető legtöbb nézőt” célozza meg, hanem egyfajta „közszolgálati színházként” igyekszik a nézők egy kisebb csoportjának igényét is kielégíteni. A többséget könnyű szórakozásra várják, de nem mondanak le a felkavaró, úttörő, komoly művészeti értéket képviselő rétegdarabokról sem. A lehető legtöbb néző eléréshez ugyanis „cirkusz” kell, ha viszont Szeged a kultúra városa akar lenni, akkor egy ehhez méltó színházra van szükség – összegzett a főigazgató. A Nyitánygála alkalmával a hagyományoknak megfelelően egyrészt ízelítőt kaphatott a közönség az évad tervezett darabjaiból – elhangzottak részletek például

Puccini

Bohéméletéből és

Verdi

Álarcosbáljából –, valamint a társulat új tagjainak egy része először nyilvánult meg a szegedi deszkákon. A színvonalas műsort stílusosan két zenekari nyitány –

Rossinitől

A sevillai borbély és

Glinka

Ruszlán és Ludmillája – zárta keretbe.

László Boldizsár

és

Kónya Krisztina

a Bohéméletből énekelt egy-egy áriáját – semmi kétség, a tavalyi Tosca után Puccini idén is kedvenc lesz.

Haller János

és

Tóth Andrea

Randevúk című táncprodukciója elragadó volt: jól összeválogatott zene, fantasztikus, dinamikus és rendkívül humoros táncprodukciót ígért.

Gidró Katalin

egy aranyos és mulatságos Tréfás székely történettel mutatkozott be. Hallhattunk nagy szavalatokat:

Horváth Illés, Jarábik Klára, Galkó Bence, Barnák László, Szívós László

és

Pindroch Csaba

színesítette a produkciót. Nem soroljuk tovább, igazán remek előadást nyújtva fellépett még

Vajda Júlia, Lazók Mátyás, Ozsgyáni Mihály, Pasztircsák Polina, Fekete Gizi Flórián Antallal

és

Bucsi Annamária

is. Ígéretes évad elé nézünk…


Szegedi Nemzeti Színház - nézőtér

in

Szeged

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.