Közélet

Szeptember 15-től nyilvános az önkormányzati cégek vezetőinek fizetése

Szeptember 15-től nyilvános az önkormányzati cégek vezetőinek fizetése

2009. szeptember 4., péntek
Szeptember 15-től nyilvános az önkormányzati cégek vezetőinek fizetése

Több önkormányzati cég vezetőjének eddig is nyilvános volt a fizetése, azokon a településeken pedig, ahol nem, ott szeptember 15-én eleget tesznek a közzétételre vonatkozó rendeletnek - derült ki az MTI országos összeállításából.

Az MTI azért kereste meg az önkormányzatokat, mert a kormány rendeletben írta elő, hogy szeptember 15-ig nyilvánosságra kell hozni az állami és önkormányzati vállalatok vezető beosztású munkavállalóinak, és a menedzser szerződéssel rendelkezőknek a fizetését, jutalmait, valamint a jogviszony megszüntetése esetére járó juttatásaikat is. Ezt követően minden évben az éves mérleg elfogadása után kell a frissített adatokat nyilvánosságra hozni. Bács-Kiskun megyében Kecskeméten eddig is nyilvános volt az önkormányzati cégvezetők fizetése és egyéb juttatása, Kiskunhalason azonban csak részben volt nyilvános a különböző juttatások összege.

Szemereyné Pataki Klaudia

, Kecskemét gazdasági ügyeiért felelős alpolgármestere elmondta: az önkormányzat tulajdonában lévő cégek vezetőinak eddig is nyilvános volt a fizetése, prémiuma és az esetleges végkielégítése, mert a város közgyűlése nyílt ülésen tárgyalta az erről szóló előterjesztést. Kiemelte: a pénzügyi bizottság nyílt ülésén tárgyalják meg a munkaszerződéseket, a vezetők bérét, a cégek üzleti terveivel együtt a prémiumfeltételeket, majd ezek alapján készül az előterjesztés, amit a közgyűlés nyílt ülésén tárgyalnak meg a képviselők. A közgyűlés minden évben újra tárgyalja a társaságok üzleti tervét, így nyomon követhető a város minden polgára számára a vezetők fizetése és prémiuma. Kecskeméten a szemétszállítást, a víz- és csatornaszolgáltatást és a távfűtést is a város tulajdonában lévő cég végzi. Az önkormányzat üléseit a helyi televízió élőben közvetíti, majd egy alkalommal megismétli.

Lukács László

, Kiskunhalas alpolgármestere beszámolt arról, hogy elméletileg eddig is nyilvános volt az önkormányzati cégek vezetőinek bére és egyéb juttatása. A képviselőtestület ugyan zárt ülésen tárgyalta a cégvezetők juttatásait, de egy helyi rendelet alapján, a gazdasági társaságaink honlapjain ezeket nyilvánosságra kellett hozni. "Eddig azonban nem minden cégünk tette azt meg, de a kormányrendelet értelmében ezeket az adatokat szeptember 15-éig nyilvánosságra kell hozni, amiért a jegyző a felelős" - mondta. Nógrád megyében Salgótarján megyei jogú város és Balassagyarmat önkormányzata is honlapján teszi majd közzé az önkormányzati vállalatok bérezési adatait, de arra még nem tudtak egyértelmű választ adni, hogy ki kezeli a csak részben tulajdonolt cégek fizetési információit. Az ügyvezető igazgatók és a felügyelő bizottságok juttatásait a honlap részeként működtetett közadattárban teszik közzé - mondta

Kádár Zsombor

, Salgótarján főjegyzője. Salgótarján önkormányzatának négy, száz százalékos tulajdonú szolgáltató cége van, ezek egyike nonprofit társaság, ennél az fb tagjai nem kapnak díjazást. A több önkormányzat által tulajdonolt Salgótarján és Környéke Vízmű Kft. adatai vagy a város, vagy a vízmű honlapján jelennek majd meg. Balassagyarmat önkormányzata a honlapján közli majd a három, száz százalékban önkormányzati tulajdonú cég vezetőinek fizetését, valamint a Munka törvénykönyve szerint megállapított jutalmakat, illetve juttatásokat - közölte

Csach Gábor

alpolgármester. Az önkormányzat még két másik cégben érdekelt 25, illetve 61 százalékos tulajdonrésszel, ezekről az alpolgármester azt mondta: várhatóan saját honlapjukon jelentetik meg az adatokat. Az öt balassagyarmati cég felügyelő bizottságai díjazás nélkül dolgoznak, juttatást csak a Nyugat-Nógrád Vízmű Kft. fb-elnöke kap. Csach Gábor hangsúlyozta: kötelezni fogják a hivatal dolgozóit és a jogászokat a kormányrendelet betartására. A hódmezővásárhelyi önkormányzat honlapján már szeptember 1-jén nyilvánosságra hozta az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok vezetőinek díjazását. Az összeállítás összesen nyolc gazdasági társaság tizenhárom tisztségviselőjének - a részvénytársaságok igazgatósági tagjainak és elnökének, valamint a Kft.-k ügyvezetőinek - díjazását tünteti föl. A szegedi önkormányzat honlapján hozza nyilvánosságra a tulajdonában álló cégek vezetőinek fizetését - közölte az MTI érdeklődésére

Vécsey Ágnes

szóvivő. Hozzátette: mivel a tizennégy száz százalékban önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság többsége Kft., illetve Non-profit Kft. formában működik, így várhatóan az elsőszámú vezetők jövedelme lesz nyilvános.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.