Közélet

Pert indítottak Botkáék Kohári Nándor ellen

Pert indítottak Botkáék Kohári Nándor ellen

2009. szeptember 1., kedd
Pert indítottak Botkáék Kohári Nándor ellen
Személyiségvédelmi igény érvényesítése tárgyában indított pert Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Kohári Nándor fideszes képviselővel szemben – értesült több forrásból a SZEGEDma.hu. Az ifjúsági és sportbizottság elnöke korábban több nyomozó hatósághoz is feljelentést juttatott el a városi sportigazgatóság és a Teke Club Kft. között megkötött szerződés kapcsán, s a sajtóban is élesen bírálta a kontraktust. A városvezetés ezért állítaná őt bíróság elé. „Valóban beperelt a Botka László-féle városvezetés, és szeptember 24-én lesz az első tárgyalás. Szerintem az önkormányzat keresetlevele megalapozatlan, így abban bízom, hogy gyors és számomra kedvező döntés születik a bíróságon” – erősítette meg a SZEGEDma.hu információit Kohári Nándor.

Az önkormányzat szerint sérült a jó hírnév

Mint azt megtudtuk, a felperes keresete szerint a sportbizottsági elnök 2007. augusztus 16-i sajtótájékoztatóján feljelentéseiről beszámolva korrupcióval vádolta meg az önkormányzatot, mert az a város számára hátrányos vagyonátruházási szerződést kötött a Teke Club Kft.-vel, így a várost minimum 70 millió forintos kár érte. „A város négyzetméterenként egy forintért földhasználathoz juttatta a Teke Club Kft.-t. A cégnek az 1910 négyzetméteres területért húsz év alatt összesen nettó 13,5 millió forintot kell fizetni. Ha meg kellett volna vásárolnia a frekventált területen az ingatlant, az legalább 80 millió forintjába került volna” – nyilatkozta akkoriban a Délmagyarországnak a képviselő. Azt is nehezményezte, hogy a város jogellenes versenyelőnyt nyújtott a Teke Club Kft.-nek. Szerinte nem robbant volna ki botrány, ha a szerződést úgy kötik, hogy húsz év elteltével a felépített teke- és bowlingcentrum az önkormányzat tulajdona marad, hiszen ennyi idő alatt a befektetőnek busásan megtérül a pénze és a város is egy sportlétesítménnyel gazdagabb lehetett volna. Kohári Nándor 2007 nyarán feljelentést tett az Állami Számvevőszéknél és az Országos Rendőr-főkapitányságon. Az ügyben a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság még 2007-ben bűncselekmény hiányában megszüntette a nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének megalapozott gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen tett feljelentés tárgyában indult nyomozást. Ez ellen Kohári Nándor a Szegedi Városi Ügyészségnél tett panaszt, mely azt szintén elutasította 2008 elején, megállapítva, hogy az önkormányzat betartotta a vonatkozó közgyűlési rendelet szabályait, nem történt eljárási szabálytalanság, s a várost nem érte anyagi hátrány. A felperes szerint így a bizottsági elnök 2007. augusztus 16-i sajtótájékoztatóján hamisan vádolta meg korrupcióval az önkormányzatot, valótlanul állította, hogy az a város számára hátrányos vagyonátruházási szerződést kötött a Teke Club Kft.-vel, illetve hogy a várost kár érte volna. Mindezzel pedig megsértette az önkormányzat jó hírnévhez fűződő személyiségi jogait.

Kohári: MSZP-s támadás az önkormányzat mögé bújva

A sportbizottsági elnök a SZEGEDma.hu-nak azt mondta: az egész tekés ügyet továbbra is rendkívül problémásnak látja: „Botkáék ugyanis máig nem szolgáltak épkézláb magyarázattal arról, hogy egy jelenlegi MSZP-s országgyűlési képviselő rokonának (Karsai Ferencről, Karsai József battonyai polgármester, parlamenti képviselő unokaöccséről van szó – a szerk.) 99 százalékos tulajdonában lévő kft. hogyan kaphatott 1 forint/nap/négyzetméteres bérleti díj fejében, versenyeztetés nélkül egy frekventált helyen lévő telekrészt. Ezt a bérleti díjat is ráadásul a beruházás részeként jóváírták számukra a torony alatt, azaz a 13,5 milliót sem kellett az önkormányzat részére kifizetnie a cégnek. Az önkormányzat rengeteg ingatlant, ingatlanrészt bérleteztet, más vevők is szívesen vennének hasonló konstrukciót. Az önkormányzat ilyen döntése álláspontom szerint a gazdasági versenyjog szempontjából is aggályos, az pedig igen furcsa, hogy egy szocialista képviselő rokonának vagyongyarapodása kapcsán egy másik MSZP-s országgyűlési képviselő, Botka László indít támadást ellenem a szegedi önkormányzat mögé bújva.” A további fejleményekről természetesen tájékoztatjuk majd olvasóinkat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.