Kultúra

Öltöztetős Mária-szobrok kiállítása a múzeumban

Öltöztetős Mária-szobrok kiállítása a múzeumban

2009. szeptember 17., csütörtök
Öltöztetős Mária-szobrok kiállítása a múzeumban

Püspöki tiltás ellenére megmaradt öltöztetős Mária-szobrokat állítanak ki a Móra Ferenc Múzeumban. Több mint egy évszázada a csanádi püspök még rendeletben tiltotta meg az öltöztetős szobrok templomban való őrzését. A vallási relikviák azonban szerencsére megmaradtak az utókornak. A megőrzött szobrokból rendezett tárlatot szeptember 18-án, pénteken 16 órakor Kiss-Rigó László megyéspüspök nyitja meg - tájékoztatott Medgyesi Konstantin, a Móra-múzeum sajtóreferense.

A kiállítást a dóci, a makói, a sándorfalvi, a szeged-fölsővárosi, a szeged-rókusi, a tápéi római katolikus plébániák, valamint a szegedi Egyházmegyei Múzeum és Kincstár, illetve a Móra Ferenc Múzeum anyagából állította össze

Bárkányi Ildikó

néprajzkutató és

Orbán Imre

történész. Az öltöztetős és körmeneti Mária-szobrokat bemutató tárlat az országos szakrális hét részeként jött létre. „Ha öltöztetős, hordozós szobrokat említünk, sok mai embernek a portugál, spanyol vagy latin-amerikai vallásos fieszták képe jelenik meg lelki szemei előtt, ahol hatalmas, drága kelmékbe öltöztetett szobrokat visznek körül a vallásos közösségek csuklyás tagjai. Pedig szűkebb értelemben vett hazánkban, a Csanádi Egyházmegye területén is majd’ minden templomban ott őrizték az öltöztetett Mária szobrot, amit ünnepeken Mária-lányok vállon vittek ki a körmenetekre” – mondja

Czank Gábor

újkígyosi plébános, a kiállítás szakmai tanácsadója. A barokk kor múltával e szobrok egyre inkább kiszorultak a templomokból. Előbb a II. József-féle rendeletek jegyében történik a fokozatos vagy drasztikus eltüntetésük, majd az „egyházi divatnak” megfelelően, újabb stílusú Mária-szobrok beszerzésével kerülnek ki a szakrális térből. Mára már alig egynéhány templomban található öltöztetett szobor. Még ha a szobrot magát meg is őrizték, az öltöztetés szokása szinte mindenütt eltűnt. A Csanádi Egyházmegyében kicsit tovább megmaradtak a templomban ezek a barokk vallásosságot visszaidéző szobrok - annak ellenére, hogy egy bő évszázada Dessewffy Sándor csanádi püspök rendeletben tiltotta meg az öltöztetős szobrok templomban való őrzését. A megmaradt öltöztetős és körmeneti szobrokat bemutató tárlatot november 15-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Móra Ferenc Múzeumban - adta hírül a sajtóreferens.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.