Írjon nekünk

Rúzs

Nyári ízek télire! – 2. rész

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Az őszi-téli hónapokban sokakban az tartja a lelket, hogy várják a nyarat, amikor a napsugarakon kívül a lélekmelengető élményeket is megpróbálják begyűjteni. Ha eszünkbe jutott már, milyen jó lenne konzerválni a nyár legjobb pillanatait, pont itt az ideje, hogy tényleg megtegyük. Nem késő kimenni a piacra, vagy részt venni egy „szedd magad” – akcióban, aztán szánjunk rá egy-két napot és tegyük el télre kedvenceinket. Korábbi ajánlónkban a gyümölcsökkel foglalkoztunk, így most a zöldségekből készített savanyúságok jöjjenek soron.

Uborkasaláta télire

Hozzávalók:

– 2 kg burgonya
– 3 kg uborka
– 1 kg vöröshagyma
– 2 kis fej fokhagyma
– 50 dkg cukor
– 20 dkg só
– 6 dl 10 %-os ecet
– 2 kk. mustármag
– 2 kk. szalicil
– 2 kk. borkénpor

Elkészítés:

Az uborkákat alaposan megmossuk, majd héjastól felkarikázzuk és egy nagy műanyag tálban a sóval, cukorral, ecettel és a többi fűszerrel együtt jól összekeverjük. 3 órát állni hagyjuk, közben néhányszor átforgatjuk, így finom, fűszeres levet enged. Ezután hozzáadjuk a vékonyra karikázott vöröshagymát, az összezúzott fokhagymát és alaposan összekeverjük. Enyhén kicsavarva kb. fél literes üvegekbe nyomkodjuk, úgy hogy minél kevesebb légbuborék maradjon közte. A visszamaradt lével teljesen felöntjük az üvegeket, majd lezárjuk a fedéllel. A borkénportól mindig friss ropogós marad az uborkánk, a szalicilnek köszönhetően nem romlik meg, így télen is uborkasalátát varázsolhatunk az asztalra.

Káposztával töltött paprikák

Hozzávalók:

– 1,5 kg burgonya
– 1,5 kg fehér káposzta
– 1,5 liter víz
– 1 kg húsos paprika
– 3 dkg só
– 3 dl fehérborecet
– 3-4 evőkanál cukor
– 1 evőkanál mustármag
– 10 szem fekete bors
– 1 késhegynyi nátrium-benzoát

Elkészítés:

A káposztát megtisztítjuk, vékony szálakra vágjuk, enyhén besózzuk és kb. 1 óra hosszat állni hagyjuk. A vizet felforraljuk a sóval, az ecettel, a cukorral, a fűszerekkel, és utána teljesen kihűtjük. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, forró sós vízzel leöntjük, és kb. 10 percig állni hagyjuk, majd kiszedjük és lecsepegtetjük. A káposztát jól kinyomkodjuk, és szorosan megtöltjük vele a paprikákat. Az előkészített üvegekbe nem túl szorosan berakjuk a paprikákat. Felöntjük az ecetes, fűszeres lével és tetejüket szorosan lezárjuk. Száraz hűvös helyre tesszük, és ott tároljuk.

Savanyított cukkini

Hozzávalók:

– 80 dkg burgonya
– 4 nagyobb cukkini
– 3 fej hagyma
– 2,5 dkg só
– 30 dkg cukor
– 3 dl ecet
– 1 teáskanál zellermag
– 2 teáskanál mustármag
– 1 teáskanál kurkuma
– 1 kk. szalicil vagy nátrium-benzoát

Elkészítés:

A karikákra vágott cukkinit és hagymát besózzuk, 2 órára félretesszük, majd lecsöpögtetjük. Egy lábasban összekeverjük a fűszerekkel, és forrásig hevítjük, majd megvárjuk, míg teljesen kihűl. Visszatesszük a tűzre, és még 5 percig forraljuk, majd ismét lehűtjük. Levével együtt üvegekbe töltjük, tetejükre rátesszük a tartósítószert, majd szorosan lezárva tároljuk.



Vegyes darabos savanyúság

Hozzávalók 5 literes vödörhöz:

– 1,5 kg burgonya
– tetszés szerint: uborka, paprika, hagyma, káposzta, kisdinnye, karfiol, zöldparadicsom
– 3 l víz
– 0,5 kg cukor
– 0,5 l 10 %-os ecet
– fél marék só
– 2 ek. szemes bors
– 2 ek. mustármag
– 2 ek. koriandermag
– 1 tasak babérlevél
– 1 kk. szalicil vagy nátrium-benzoát
– 1 kk. borkénpor
– 1 kk. borkénsav

Elkészítés:

Az ecet és a tartósítószerek kivételével felforraljuk a vízben a hozzávalókat és lehűtjük. Ezután beletesszük az ecetet, a szalicilt, a borkénport és borkénsavat. A megmosott és tisztított zöldségféléket szépen vegyesen belerendezzük egy lezárható fedeles vödörbe, majd ráöntjük a savanyúság levét egészen a vödör szájáig. Ezután a vödröt légmentesen lezárjuk és hűvös helyen tároljuk. Két hét után már fogyasztható is ez a kedvünk és ízlésünk szerint variálható darabos savanyúság.

Paprikaketchup

Hozzávalók:

– 60 dkg liszt
– 1 kg piros húsú paprika vagy kápiapaprika
– 1 fej vöröshagyma
– 1 db nagyobb savanykás alma
– 1 db csilipaprika
– 7 dl víz
– 4 dl almaecet
– 2-2 szál: tárkony, borsmenta, zsálya, kakukkfű
– 1-1 tk. koriander, egész fekete bors, szegfűbors
– 1 tk. só
– 10 dkg kristálycukor
– 1 tk. kukoricakeményítő

Elkészítés:

Tegyük meleg sütőbe az 1 kg megtisztított paprikát. Amikor a héja felhólyagosodott, kaparjuk le óvatosan a paprikák héját, és csumázzuk ki őket. A paprikahúst pürésítsük a hagymával, az almával és a csilipaprika húsával. Öntsük fel a masszát a vízzel és az almaecettel. Tegyük bele csokorba kötve a tárkonyt, borsmentát, zsályát és kakukkfüvet, valamint kis vászonzsákba csomagolva a koriandert, fekete borsot és szegfűborsot. Kezdjük el főzni, majd fél óra múlva vegyük ki a fűszereket. Keverjünk a masszához 1 tk. sót és 10 dkg cukrot, majd kis lángon addig főzzük, míg a mennyisége a felére csökken. Ekkor sűrűsítsük be a kevés vízben elkevert kukoricakeményítővel. Töltsük üvegekbe, jól zárjuk le és állítsuk forrásban lévő vízbe. 20 perc után zárjuk el a lángot, és hagyjuk a vízben kihűlni. Sültek mellé, egytálételekhez és mártások alapanyagaként is felhasználhatjuk majd, ha már nincs paprikaszezon.

Kommentek

Rúzs

Fenséges fürjes finomságok + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Vitaminban gazdag, alacsony a koleszterin tartalma és a tyúktojásra allergiások is fogyaszthatják. Az üvegbe zárt fürjes finomságok, az első kóstolásnál leginkább a felejthetetlen „akarok még” érzését váltják ki.

Tovább olvasom

Rúzs

Répás finomságokkal hódítanak a domaszékiek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tarolt a répalé és a répalekvár a Csongrád Megyei Értékek Napján. Az ínyenc fogásokat nem csak a kifinomult gasztrokibicek tudják megkreálni. Az egyszerű receptek alapján bárki könnyedén elkészítheti őket.

Tovább olvasom

Egyetem

Uzsonnabarát iskolatáska, soha el nem törő vonalzó + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Másfél hónap múlva kezdődik a tanév. Az üzletekben már javában beszerezhetjük a szükséges kellékeket. Talán meglepő, de az örökké változó divat ezt a területet sem kíméli, így évről évre újabb trendekkel találkozhatunk a polcokon.

Tovább olvasom

Aktuál