Sport

Mónika-show vagy jogos költségcsökkentés?

Mónika-show vagy jogos költségcsökkentés?

2009. szeptember 9., szerda
Mónika-show vagy jogos költségcsökkentés?

Avagy az Algyő-ügy olvasatai

Igazi rangadót ígért szerdán a labdarúgó magyar kupa megyei selejtezőjének 2. fordulójában a Tisza Volán SC Szeged és az Algyő SK összecsapása. Az Etelka sori stadionba kilátogató szurkolóknak azonban egy szomorú ténnyel kellett szembesülniük, a két csapat közül az Algyő SK nincs, és szó szerint nincs, ugyanis a csapat visszalépett a kupa és az NB III Alföld csoport küzdelmeitől. A történet megértéséhez egészen a tavalyi bajnokság kezdetéig, de legalábbis a téli szünetig kell visszamenni. A 2008/2009-es szezonban az Algyő beerősített, Tóth Ákos vezetőedző kiváló harmadik vonalbéli – sőt, néhány első, másodosztályú – játékosokat gyűjtött össze, hogy egy merész tettet vigyenek véghez. Bizony, a színfalak mögött konkrét tárgyalások folytak arról, hogy az Algyő megcélozza a feljutást az NB II-be. Ez a terv a tavaszi szezon kezdetén még inkább realizálódott, hiszen Szeged első számú csapata, a Tisza Volán SC leszakadt az élbolytól, nem úgy az Algyő. Megkezdődtek hát az egyeztetések a háttérben. Koncepciók születtek, repkedtek a nevek visszatérő szponzorokról, vezetőkről és a két csapat együttműködéséről. Az elképzelés lényege az lett volna, hogy az Algyő megszerzi a feljutó helyet (ami az átszervezések miatt már a dobogó bronzos foka is lehetett volna), az indulás jogát és talán a csapat gerincét is átadja Szegednek, ő pedig marad NB III-ban, a jövőben fiókcsapatként működve együtt a szegedi klubbal és utánpótlásbázisával. A terv még polgármesteri szintekig is eljutott. Az algyői csapat végül, ha egy szalmaszállal is, de elmaradt a feljutó helytől év végére. Aztán az új bajnokságot három vereséggel indította, a negyedik játéknapon nem állt ki, most szerdán pedig visszalépett a bajnokságtól.

Bakai: sérült a klub jó hírneve

A szegedi szurkolói körökben az a pletyka járta, hogy túlteljesített a klub, főként az anyagiak, a költségtérítés tekintetében (hiszen a jó szereplésnek ára volt, több szponzor is segítséget vállalt az új játékosok juttatását illetően), de a feljutás elmulasztása miatt most több segítő kéz is kiesett, illetve a tavalyi tartozások betömését segítették, így kényszerült, a 2009/2010-es szezon ötödik fordulója előtt a klub arra, hogy csökkentse a költségeket. Felkerestük Bakai Lászlót, az Algyő SK elnökét, hogy erősítse meg vagy cáfolja a zuhanyhíradó „műsorát”. Az elnök elmondta, hogy 16 szerződtetett labdarúgó most is azt az utazási költségtérítést kapja, amit tavaly, 43 750 forintot. Kérdésünkre, hogy miért 16-an, az elnök úgy válaszolt, hogy egy játékosnak nincs játékengedélye, a három felbújó játékos ellen belső, fegyelmi eljárást indított az egyesület, nekik felfüggesztették a játékengedélyüket az eljárás befejeződéséig. (Bakai szerint a múlt szombati meccsen, mikor a pénzügyi változások miatt nem állt ki a csapat, ők voltak a hangadók, minősíthetetlen módon viselkedtek.) Kedden azonban a maradék 16 játékost egy értekezleten megkérdezte Piri József polgármester, hogy akarnak-e az NB III-as Algyőben futballozni, amelyre mindegyikük nemmel felelt, így ők is a három renitens sorsára jutottak: fegyelmi eljárás folyik ellenük. Bakai elmondása szerint súlyos sportszerűtlenség miatt, a sportklub jó hírnevének megsértéséért. Az elnök hozzátette, a probléma abból fakadt, hogy a szezon elején hat sérültjük is lett, akik hetekig nem rúgtak labdába, közben ugyanazt a költségtérítést kapták, mintha aktívan játszanának, erre nem volt pénze az egyesületnek, ezért egyhangúlag úgy döntött a szervezet, hogy arra az időre, míg nem lépnek pályára, a pénzük fele jár csak nekik szeptember 1-től. Az Algyő II. csapata vezeti jelenleg a megye második vonalának Tisza-Maros csoportját, és az elnök szerint ez az alakulat lett a város első számú focicsapata. Az Algyő NB III-as visszalépéséről egyébként már a CSLSZ-ben van a hivatalos nyilatkozat (csak a felnőtt alakulatról van szó).

Régi sebek nem hegedtek

Felhívtuk Tóth Ákost, az Algyő SK nemrég lemondott trénerét. „Én hangsúlyozom, mint korábbi edző nyilatkozok” – kezdte el a játékosok szemszögéből ismertetni a szomorú történetet a szakember. „Kaptam egy levelet múlt hét szerdán Bakai elnök úrtól, melyben közli az elnökség határozatát, mely szerint a sérült játékosok a költségtérítésük felét kapják, a sportpályát ezen túl csak egyesületi tagok használhatják, és csak akkor kapnak a focisták költségtérítést, ha a következő 3 meccsből 5 pontot szereznek.” De Tóth szerint a levél egy korábbi konfliktus hozománya. Az edző elmondta, hogy személyes összetűzésbe került ő és néhány játékos Bakaival. Mint mondta, már többször jelezték az elnök felé, hogy nem szerencsés, ha meccs előtt, után, félidőben az öltözőben a játékosokat szapulja. „Évek óta Mónika-show folyik az öltözőben” – így Tóth. „Ezt ezekkel a szavakkal erősebb hangnemben nemrég az elnök tudomására hoztam, mikor már szinte útszéli stílusban beszélt, kiabált a játékosokkal, s ők ezt megelégelve szóltak vissza neki. Mindenki számára betelt a pohár” – tette hozzá az Algyő lemondott edzője. „A levél e konfliktus után érkezett. És persze az írás tartalmazta azt a kitételt is, hogy ő ezentúl is akkor jön be az öltözőbe, amikor akar. Megjegyzem, hogy a konkrét szakmai munkába, a csapat összeállításba például nem szólt bele. Írtam egy levelet pénteken Piri József polgármesternek, hogy ilyen feltételekkel nem tudom tovább a szalmai munkát vállalni, majd ismertettem Bakai levelének a tartalmát és döntésemet a játékosokkal.” Tóth Ákos a polgármestertől ígéretet kapott, hogy az öltözői hangnem tekintetében tesz majd valamit. De miután az edző beszélt a játékosokkal, ők úgy döntöttek, hogy nem állnak ki szombaton. „Hétfőn jött a levél, hogy elfogadják felmondásomat, és születtek egyéb döntések is, mint például az, hogy azt a bizonyos három hangadót, Kothencz Pétert, aki tizenegy éve csapatkapitány, Pálinkó Mátét, aki a tavalyi szezon gólkirálya és Krucsó Ákost, az Algyői Általános Iskola tanárát, a klub utánpótlásedzőjét minden, az egyesülettel kapcsolatos tevékenység alól felmentik, nem használhatják a klub infrastruktúráját. Majd megkérdezték a maradék 16-17 játékost, hogy akarnak-e az Algyőben focizni, mire ezek után úgy döntöttek, hogy így nem. Ekkor azonban leszögezték, hogy amennyiben az elnök személye változik, minden körülményt elfogadnak és maradnak.” Az egykori tréner sajnálja a történteket és hogy eddig fajultak a dolgok, és kiemelte, hogy ez már hosszú évek felgyülemlett konfliktusa, s nem pusztán anyagi kérdés. Tóth reméli, hogy a minden érintett megtalálja majd a számítását, a klub helyzete rendeződik, a fiúk meg focizhatnak békében…

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.