Közélet

Mégsem fogadhatnak örökbe az élettársak

Mégsem fogadhatnak örökbe az élettársak

2009. szeptember 22., kedd
Mégsem fogadhatnak örökbe az élettársak

Számos módosító indítvánnyal együtt fogadta el az Országgyűlés a csaknem 1200 paragrafusból álló új polgári törvénykönyvet, mely várhatóan 2010. május 1-jén lép hatályba – számolt be a Parlament hétfői munkanapjáról a Magyar Nemzet.

Egy fideszes támogató szavazat is érkezett az új polgári törvénykönyv (Ptk.) zárószavazásán, a szabad demokraták pedig részben mellette, részben ellene voksoltak. Az Országgyűlés végül 191 igen, 168 nem szavazattal és négy tartózkodással fogadta el a jogszabályt, amit nem támogatott a Fidesz, a KDNP, az SZDSZ-es képviselők többsége és a volt MDF-frakció. A szavazás előtt számos módosító indítványt is elfogadtak, például elvetették az előzetesen több vitát kiváltó örökbefogadásra vonatkozó szakasz megváltoztatását és ezzel kizárták az örökbe fogadók köréből a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőket. Az új Ptk. ezentúl a személyek jogán, a dologi jogon, a kötelmi jogon (szerződésekre vonatkozó rendelkezések) és az öröklési jogon kívül tartalmazza az eddig önálló törvényben szabályozott családjogot is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.