Gazdaság

Mangalicahús-ügy: a Hungary Meat részben a Picktől vásárolt húst vitt Japánba

Mangalicahús-ügy: a Hungary Meat részben a Picktől vásárolt húst vitt Japánba

2009. szeptember 9., szerda
Mangalicahús-ügy: a Hungary Meat részben a Picktől vásárolt húst vitt Japánba

Részben a Pick Szeged Zrt.-től származott az a mangalicahús szállítmány, melyet a Hungary Meat Kft. Japánba exportált - tájékoztatta a kiskunfélegyházi cég közleményében az MTI-t szerdán.

A cég japán partnerének mintaként küldött szállítmány egy részét a Hungary Meat Kft. a Pick Szeged Zrt.-től vásárolta, a másik részéhez pedig élőállatot vett a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete elnökségi tagjának, Moldován Andrásnak a cégétől, a Mangal Ilon Kft-től - áll a közleményben. A származási igazolással kapcsolatos ügyintézést

Moldován András

vállalta - írta a Hungary Meat Kft. "Mindemellett a közeljövőben - látva az itthoni zavaros viszonyokat - a Hungary Meat Kft. körültekintőbben fog eljárni a származási bizonyítványok idejében való beszerzése terén, még akkor is, ha maga a mangalicatenyésztők elnöke ajánl fel sertést megvételre" - áll a Hungary Meat közleményében.

Kovács László

, a Pick Szeged Zrt. elnök-vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: a Hungary Meat Kft. három hónappal ezelőtt két kartonnyi - mintegy harminc kilogramm - mangalicahúst vásárolt belföldi értékesítési céllal a szegedi cégtől. Az áru exportjához külön állatorvosi igazolásra lett volna szükség, és a húst ekkor is csak bontatlan kartonokban, a Pick megjelölésével és zárjegyével lehetett volna eladni - közölte a vezérigazgató. A japán nagykereskedő azonban a Hungary Meat Kft. termékeként hozta forgalomba az árut, amely nem rendelkezett a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének származási igazolásával - tette hozzá. Kovács László hangsúlyozta: a magyar húsipar szempontjából nagyon fontos, hogy mindenki betartsa a jogszabályokat, mert a szabálytalanságok az ország hitelét ássák alá. Az ügy előzménye az, hogy egy japán nagykereskedő irreálisan alacsony áron kínált eladásra mangalicahúst a távol-keleti szigetországban. A Pick Szeged Zrt. az eset kapcsán levélben megkereste a földművelésügyi tárcát.

Dékány András

, az agrártárca szóvivője ezzel kapcsolatban közölte: a minisztériumban megvizsgálják a levélben foglaltakat, ugyanis igen érzékeny területről van szó.

Tóth Péter

, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke az MTI-nek korábban elmondta: Magyarországon az őshonos állatok névhasználatára vonatkozó 93/2008-as FVM-rendelet értelmében a mangalica név használatára, és így az abból készült termékek forgalmazására, kivitelére is csak az jogosult, aki az egyesülettől származási igazolást szerez be. A Hungary Meat Kft. ilyen igazolást az egyesülettől eddig nem kért - szögezte le Tóth Péter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.