Kultúra

Kunhalmot avatnak Ópusztaszeren

Kunhalmot avatnak Ópusztaszeren

2009. szeptember 16., szerda
Kunhalmot avatnak Ópusztaszeren

A kun világtalálkozó egyik eseményeként csütörtökön fölavatják a kun települések összefogását jelképező kunhalmot az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

Horváth Gábor

igazgató közlése szerint a csaknem három méter magas dombon

Győrfi Sándor

Őseink címet viselő szoborpárja áll. 1239-ben – a tatárok elől menekülve –

Kötöny

kun fejedelem vezetésével mintegy 40 ezer kun család telepedett le a Tiszántúlon és a Duna-Tisza közén. A kun identitástudat és hagyományőrzés jegyében félszáz település a kiskunsági Kiskunfélegyháza és a nagykunsági Karcag vezetésével konzorciumot hozott létre, amelyhez csatlakozott az emlékpark is – mondta a szakember. A Kárpát-medencébe nomád népként érkező kunok korábbi szállásterületein megfigyelhető volt, hogy keleti tájolású sírszobrokat állítottak. A park

Gubcsi Lajos

adományaként még 2006-ban kapott két kun szobrot, ezeket helyezték el most a kun települések összefogásával kialakított kunhalom tetején, méghozzá úgy, hogy a két alak a Radnai-hágó felé nézzen. A park közepén kialakított 12,39 méter átmérőjű halom megépítéséhez szükséges földmennyiséget – az összefogás jeleként – összesen negyven kiskun és nagykun település szállította Ópusztaszerre. Az avatóünnepség csütörtökön 10 órakor rövid történelmi játékkal kezdődik:

IV. Béla

király és felesége lóháton, jó szívvel fogadja a Radnai-hágón át érkező kunokat – és persze az emlékpark valamennyi vendégét. Ezt követően a kun emléktúra lovasai a halom körül felsorakozva tisztelegnek az egybegyűltek előtt. A rövid ünnepi beszédeket megelőzően

Hidán Csaba

és csapata hadi bemutatóját láthatják a vendégek, majd az ünnepségre érkezett kazah táncosok mutatják be műsorukat. Délután az Igriczek zenekar muzsikáját hallgatja a közönség, a kunhalom körül pedig egész nap kézműves mesteremberek kínálják portékáikat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.