Közlekedési körkép iskolakezdéskor – dugókkal

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Rendőrök, város- és polgárőrök közösen irányítják a forgalmat

no images were found

Elkezdődött a tanév, és bekövetkezett az, amitől minden, csemetéjét iskolába szállító/kísérő szülő előre rettegett: bedugultak a belvárosi iskolákhoz vezető utak, torlódások alakultak ki a Boldogasszony sugárúti Juhász Gyula és Ságvári gyakorló előtt, az 1-es villamos vonal rekonstrukciója miatt mindenhol akadozott a forgalom, nehézkesen és lassan lehetett csak haladni. A lámpák sárgán villogtak, az iskolák környékén pedig rendőrök irányították a forgalmat, és szórólapokat osztogattak a sokszor türelmetlen sofőröknek.

A megkérdezett szülők többsége értesült a változásokról, általában megértéssel vették tudomásul az előállt helyzetet, viszont többen nem értik, miért nem a nyáron végezték el a szükséges felújításokat, amikor nem volt ekkora forgalom, és az iskola sem kezdődött még meg. Egy név nélkül nyilatkozó szülő a Juhász Gyula előtt azt nehezményezte, hogyha délután jön a gyermekéért az iskolába, meg kell állnia egy kis utcában és be kell mennie az épületbe, mert nem engedik, hogy a csemetéje egyedül jöjjön le. A parkolóőrök ilyenkor majd biztos nem tanúsítanak megértést, és kegyetlenül büntetni fognak, még ha csak pár percre is áll meg az ember. Szabó Pál szerint is rosszul időzítették az építkezést, meg az átjárókról is megfeledkeztek. Így, aki a Boldogasszony sugárút egyik oldaláról át szeretne jutni a másikra, köveken keresztül kell bukdácsolnia – lábficamot kockáztatva. Godó Klára és Major Zoltán elsős kisfiukkal és harmadikos lányukkal Tarjánból bringával jöttek az iskolába. Eddig Londonban éltek, most költöztek Szegedre. Tudtak az építkezésekről, és a várható dugókra is felkészültek. Angliában biciklivel közlekedtek, Szegeden is így fognak, őket tehát kevésbé érintik majd az útlezárások, forgalomelterelések. Ugrin Béla kislányát hozta a Ságváriba. Alig talált parkolót egy kis utcában, onnan gyalog jöttek az iskoláig. Neki sincs kidolgozott stratégiája a jövőt illetően, próbálkoznak még egy ideig az autóval, aztán, ha mégsem megy, átállnak a tömegközlekedésre.

Legalább megtanulnak a gyerekek gyalogolni, meg kerékpározni – vetette oda egy szülő. Igaza lehet, mert a Ságvári bejárata előtt alig fértek el a bicajok, jó 70-100 méterrel feljebb is láttunk fákhoz láncolt drótszamarakat.

Szenti Szabolcstól, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől megtudtuk, hogy a rekonstrukciós munkálatok miatt négy iskola közvetlenül is érintett: a Juhász Gyula, a Ságvári, a Madách és a Rókusi iskola. A város- és polgárőrséggel együttműködve a rendőrség fokozott szolgálatot lát el, valamennyi körzeti megbízott és közlekedési rendőr is munkába állt. „Elsődleges célunk, hogy valamennyi gyerek biztonságosan megérkezzen az iskolába” – hangsúlyozta a szóvivő. – „Sajnos még mindig sok olyan autós van, aki nem veszi tudomásul, hogy a gyalogátkelőhelyeken a gyalogosok élveznek elsőbbséget. Ezúton is kérném az autósokat, szülőket, hogy 5-10 perccel korábban induljanak el, hisz akkor mindenki időben megérkezik. A mostani rendőri készenlét nemcsak a mai napra vonatkozik, hanem Szeged közigazgatási területén a hónap végéig tart. Az első tapasztalatok szerint csak a Madách utcában alakult ki torlódás – ez várható is volt – egyébként viszonylag türelmesek a szegediek.” A szóvivő hangsúlyozta, hogy a helyi média, így portálunk a SZEGEDma.hu is, rengeteget segített abban, hogy az információk időben eljussanak az autósokhoz, szülőkhöz. Ezúton köszöni a sajtó munkatársainak segítségét.

Neuralgikus pontnak számít még a nagykörút, a Kossuth Lajos sugárúttól a Csongrádi sugárútig ma is nagy volt a torlódás. A jövőben erre is fel kell készülni. Segítséget nyújthat a főkapitányság honlapja, valamint a posztoló rendőrök, akik térképpel ellátott szórólapokat osztogatnak, s tájékoztatnak arról hol lehet megállni, merre érdemes menni. A szabálytalankodókat még nem büntetik meg, nem ez az elsődleges cél. „A kirívó szabálytalanságok elkövetőivel szemben nyilván intézkedünk, de a kisebb szabálysértések felett – egyelőre – szemet hunyunk” – fejezte be Szenti Szabolcs.

no images were found

Előző sztori

Ékszereket lopott a klinikán

Következő sztori

Tiszta Tisza-partot varázsoltak a szegediek