Kultúra

Ingyenes épületlátogató hétvége a Somogyiban

Ingyenes épületlátogató hétvége a Somogyiban

2009. szeptember 17., csütörtök
Ingyenes épületlátogató hétvége a Somogyiban

Szeptember 19-én és 20-án a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozatán belül épületlátogató sétákkal, tárlatvezetéssel és könyvbemutatóval. A két nap programja közel azonos, így biztonsággal végiglátogatható a programkínálat teljes szépségében; a programok ingyenesek.

A Somogyi-könyvtár 2006 óta vesz részt a Kulturális Örökség Napjai – épületlátogató hétvége rendezvényeiben. Az idei KÖN napokat „Szakrális terek” tematikával rendezik meg országszerte – ehhez jól illik a Somogyi-könyvtár

„A tisztelet tisztelete” – a világ vallásai a Somogyi-könyvtár régi és ritka könyveinek tükrében

című kiállítása és a templomnéző séták, melyek során végiglátogatják Szeged „szakrális tereit”, a szerb templomtól a zsinagógáig – ez utóbbi kivételével mindegyik épületet lesz lehetőség belülről is megcsodálni, és rövid, értő vezetést is kapnak az érdeklődők – tudtuk meg

Szőkefalvi-Nagy Erzsébet

főkönyvtárostól, a gyűjteményi osztály vezetőjétől, a program szervezőjétől.

Előadássorozatok októberben

A KÖN témájában a „Szakrális tereket” jelöli meg, ezért ehhez is kapcsolódhat az az előadássorozat, melyet az október 22-ig látogatható „A tisztelet tisztelete” című tárlathoz szerveznek. Az első előadásra október 1-jén kerül sor „A zsidó vallás és jelképei a szegedi Új Zsinagógába” címmel, előadó Markovics Zsolt főrabbi. Az októberi teljes kínálatot hamarosan olvashatják honlapunk Kultúra rovatában.

A Somogyi-könyvtár épületét 1984-ben adták át, a modern épület anyagában szervesen illeszkedik a Dóm és a Dóm tér architektúrájához. Szeged legrégebbi kulturális intézménye, a Somogyi-könyvtár működik benne. A KÖN alkalmából az épület egyébként zárt részeit (restauráló műhely, könyvraktárak, lapostető) is meg lehet látogatni vezetéssel. „A lapostetőről nyíló panoráma is „szakrális tereket” tár a látogató elé, hiszen innen a Dóm tornyai, az Új Zsinagóga kupolája és a Rókusi templom tornya felülnézetben látható” – emeli ki a főkönyvtáros. Épületbemutató/túra: mindkét nap 10 és 15 órától. (Gyülekezés: földszinti kiállítótér.) A könyvtár muzeális gyűjteménye a Nemzeti Kulturális Örökség része. „A tisztelet tisztelete” című kiállítás tárlatvezetésén túl könyvbemutatóval is várják az érdeklődőket egy alkalmi kiállítás keretén belül az Emlékkönyvtárban, melyen muzeális kötetek kerülnek majd elő művészi templombelsőkkel, szentélyekkel, oltárokkal – és a keresztény és más vallások építményei mellett az ókori szentélyeket is láthatják a résztvevők. A könyvbemutató még egy nem mindennapi meglepetést is tartogat: a Szegeden őrzött legrégebbi kódexet, egy misekönyvet is bemutat Szőkefalvi-Nagy Erzsébet. Tárlatvezetés és könyvbemutató: mindkét nap 12 és 17 órától. (földszinti kiállítótér és Emlékkönyvtár)

A Somogyi-könyvtár (másfél-kétórás) belvárosi sétákat is szervez:

1. Bálint Sándor nyomában: szakrális emlékek Szegeden (Szerb templom – Dóm tér – Honvéd téri református templom – Dugonics tér – Régi zsinagóga – Kálvin téri református templom – Tisza Lajos körúti evangélikus templom. Természetesen az út során látható híres épületeknél is (pl. Vajda-ház, Dáni ház, Katolikus ház) megáll a séta. 2. Lépcsőházak, belső udvarok titkai – felfedező séta Szeged belvárosában Somogyi-könyvtár – kiállítás – Régi Hungária – Krebsz-ház – Wagner-ház – Kiss Dávid-palota – Zsótér-ház, Korzó Zeneház – Jerney-ház – Városháza – Kárász-ház – Eisenstädter-ház – Várnai-ház – Ungár-Mayer-palota – Vajda-ház – Reök-palota. Gyülekezés a könyvár főbejáratánál (Dóm tér 1-4.), indulás: mindkét nap 15 órakor. A Kulturális Örökség Napjai programsorozat szegedi rendezvényeihez szombaton 15.50 és 16.20 óra között kapcsolódik a Korzó zeneház is (Széchenyi tér 9., bejárat a Feketesas utca felől): a Ház történetéről Koczor György Ybl-díjas építész tart ismertetővel egybekötött bemutatót.

Szívesen várják mindenki érdeklődését és jelentkezését a Somogyi-könyvtár Titkárságán (630 634/201, 425 525/201) és a könyvtár adminisztrációs pontján vagy e-mailben a library@sk-szeged.hu címen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.