Írjon nekünk

Rúzs

Halat, vadat s mi jó falat…

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

És tényleg, a hal olyan finom, szemünk-szánk ingere. Bár egy-egy halászléfőző fesztivál javít némiképp a statisztikákon, mégis kevés halat eszünk. Pedig aki csak rántva és paprikás levesként ismeri (ami finom, félreértés ne essék), az még semmit sem tud a halételekről. Mi most egy kicsit változatosabb recepteket ajánlunk kedvcsinálóként, hogy a közelmúltban tartott Nemzetközi Tiszai Halfesztivál után se merüljön feledésbe ez az egészséges táplálék.

Pikáns halleves zöldfűszerekkel

Hozzávalók:

– 1 kg ponty
– 1 kávéskanál sáfrány
– 2 babérlevél
– 1 citrom
– 1 evőkanál liszt
– 1 joghurt
– 10 dkg krémtúró
– fél csésze sóska
– fél csésze kapor
– só
– bors

Elkészítés:

A citromot megmossuk és héjastól félbevágjuk. A babérlevéllel és sáfránnyal együtt beletesszük 1 liter vízbe és 5 percig főzzük. Hozzátesszük a szeletekre vágott halat és takarékon főzzük vigyázva, hogy ne essen szét. Ha megfőtt, óvatosan kivesszük és egy tálra tesszük. A lisztet, túrót, joghurtot összekeverjük, és behabarjuk a levest. A kaprot és a sóskát apróra vágjuk, beleszórjuk a levesbe. Visszatesszük bele a halat és így tálaljuk.





Halfasírt színes pürével

Hozzávalók:

A halpogácsához:
– 40 dkg tengeri hal
– 2 szikkadt zsemle
– 2 dl tej
– 2 tojás
– zsemlemorzsa
– szerecsendió
– vaj
– petrezselyem
– őrölt bors
– só

A püréhez:
– 60 dkg főtt burgonya
– 1 evőkanál margarin
– tej
– 20-20 dkg főtt, áttört sárgarépa és parajpüré
– 2-2 evőkanál tejföl és finomra vágott petrezselyem
– só

Elkészítés:

A halhúst sós vízben megfőzzük, kihűtjük, és apró darabokra tördeljük. Hozzákeverjük a tejbe áztatott, kinyomkodott zsemléket, a tojásokat, 3 evőkanál olvasztott vajat, és zsemlemorzsát. A fűszerekkel ízesítjük. Lapos pogácsákat formázunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk, és vajban megsütjük. A főtt krumplit pépesre törjük margarinnal, tejföllel, sóval, és tejjel összekeverjük. Három részre osztjuk, majd külön-külön sárgarépával, spenóttal és petrezselyemmel összeturmixoljuk. A színes püréket a meleg halfasírtok mellé tálaljuk.

Rakott hal

Hozzávalók:

– 80 dkg szeletelt hal
– 5 fej vöröshagyma
– 3 gerezd fokhagyma
– fél kg paradicsom
– 5 evőkanál prézli
– só
– bors
– 1 csokor zöldpetrezselyem
– 9 evőkanál bor (vagy 8 evőkanál víz és 1 evőkanál ecet keveréke)
– kevés margarin

Elkészítés:

A halszeleteket megsózzuk és borsozzuk. A hagymát és fokhagymát apróra vágva a margarinnal kikent tűzálló tál aljára tesszük. Erre helyezzük a félbevágott paradicsomokat és rá a halszeleteket. Megszórjuk a prézli és a vágott petrezselyem keverékével, aláöntjük a bort vagy a vizes ecetet, és 15 percig pároljuk a sütőben. Köretként Krumplit vagy főtt rizst adunk hozzá.

Rizses halsaláta

Hozzávalók:

– 45 dkg tengeri hal (szálkamentes)
– 1 morzsolt babérlevél
– 2 evőkanál olaj
– 5 db olajbogyó
– 2 dkg rizs
– 1 fej apróra vágott vöröshagyma
– 2 db paradicsom
– 1 db alma kockákra vágva

Elkészítés:

A halat megfőzzük sós vízben, kihűlve apró darabokra törjük. A rizst megfőzzük, majd hideg vízzel leöblítjük. Kevés olajon üvegesre pároljuk a hagymát, a rizshez keverjük a többi hozzávalóval együtt. Paradicsomszeletekkel, almakockákkal díszítjük. Fogyasztás előtt citromlével meglocsoljuk.






Szardíniás szendvicskrém

Hozzávalók:

– 1 doboz szardínia konzerv
– 2 tojás
– savanyú uborka vagy paradicsom

Elkészítés:

Egy doboz szardíniát olajával együtt tálba teszünk és 2 főtt tojássárgáját beletéve pépessé keverünk. Pirított kenyérszeletekre kenjük a halas krémet, rászórjuk a kis kockákra vágott főtt tojásfehérjét. Télen szeletkékre vágott savanyú uborkát teszünk rá, nyáron paradicsomszeleteket.

Tovább olvasom

Rúzs

Fenséges fürjes finomságok + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Vitaminban gazdag, alacsony a koleszterin tartalma és a tyúktojásra allergiások is fogyaszthatják. Az üvegbe zárt fürjes finomságok, az első kóstolásnál leginkább a felejthetetlen „akarok még” érzését váltják ki.

Tovább olvasom

Rúzs

Répás finomságokkal hódítanak a domaszékiek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tarolt a répalé és a répalekvár a Csongrád Megyei Értékek Napján. Az ínyenc fogásokat nem csak a kifinomult gasztrokibicek tudják megkreálni. Az egyszerű receptek alapján bárki könnyedén elkészítheti őket.

Tovább olvasom

Egyetem

Uzsonnabarát iskolatáska, soha el nem törő vonalzó + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Másfél hónap múlva kezdődik a tanév. Az üzletekben már javában beszerezhetjük a szükséges kellékeket. Talán meglepő, de az örökké változó divat ezt a területet sem kíméli, így évről évre újabb trendekkel találkozhatunk a polcokon.

Tovább olvasom

Aktuál