Egyetem

Fogyatékosságtörténeti kiállítás nyílt Szegeden

Fogyatékosságtörténeti kiállítás nyílt Szegeden

2009. szeptember 22., kedd
Fogyatékosságtörténeti kiállítás nyílt Szegeden

A fogyatékosságra adott társadalmi válaszok, a fogyatékkal élő személyekhez való viszonyulás változásait bemutató kiállítás nyílt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Tanulmányi és Információs Központjában kedden; a tárlat kapcsolódik ahhoz a fórumhoz, melyet a speciális képzési igényű hallgatók integrációjáról rendeznek csütörtökön az intézményben.

A 2007-ben elindított vándorkiállítás célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogyan élnek ma a fogyatékosok, s miképp alakult befogadásuk vagy éppen kirekesztésük a történelem során - mondta az október 2-ig látogatható tárlat megnyitóján

Könczei György

, az ELTE gyógypedagógiai főiskolai karának professzora. A 27 nagyméretű, képekkel gazdagon illusztrált tablóból álló tárlat magját egy amerikai anyag adaptációja adja, melyet kiegészítettek két-két az európai és a magyarországi viszonyokat bemutató, valamint kettő, ENSZ ez irányú tevékenységét ismertető egységgel. Az egyenlő hozzáférés elvét szem előtt tartva elkészült a tárlat az értelmileg akadályozott emberek számára könnyen érthetővé tett változata is, a vak emberek számára pedig egy hanganyag teszi hozzáférhetővé a szövegeket. A központban csütörtökön a speciális képzési igényű fiatalok integrációját segítő szakmai napot szerveznek. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet azokra a módszertani lehetőségekre, szolgáltatásokra, melyekkel teljesebbé válnak a megváltozott képességű hallgatók tanulási lehetőségei. A tavalyi tanévben összesen 141 fő tanult az SZTE-n valamilyen speciális igénnyel, idén eddig 40 új hallgató jelentkezett az intézmény Hallgatói Esélyegyenlőséget Biztosító Bizottságánál. A szervezők az ő életükbe engednek bepillantást számos szemléltető eszköz és szimulációs gyakorlat segítségével. A rendezvényen az elméleti előadások mellett a résztvevők kipróbálhatják például a vak pingpongot, az ülőröplabdát, s hangostérkép segítségével egy túrát is tehetnek.

Szenes Márta

, az SZTE Egyetemi Életvezetési Központ vezetője elmondta, az intézmény kiemelt figyelmet fordít az esélyegyenlőség megteremtésére: a fogyatékkal élők számára egyetemi órakeretek között is elérhető sportfoglalkozás, az országban először itt indultak angol és német nyelvű kurzusok diszlexiás hallgatók számára, a beruházások, felújítások során pedig ügyelnek az akadálymentesítésre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.