Egyetem

Elkezdődik az SZTE központi épületének felújítása

Elkezdődik az SZTE központi épületének felújítása

2009. szeptember 10., csütörtök
Elkezdődik az SZTE központi épületének felújítása

Október elején elkezdődik a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Dugonics téri központi épületének felújítása, a várhatóan egy évig tartó, összesen 2,5 milliárd forintos költségű beruházás kivitelezője a Ferroép Zrt. - jelentette be Szabó Gábor rektor csütörtökön, a csongrádi megyeszékhelyen.

A 4.200 négyzetméteres épületben az SZTE vezetése mellett a kutatás-fejlesztést és innovációt kiszolgáló egységek kapnak majd helyet - mondta a beruházás kivitelezési szerződésének aláírásakor a professzor. Az épület rekonstrukciója az első eleme annak a műszaki-természettudományos képzés fejlesztését célzó programnak, melyre az SZTE, a bajai és a szarvasi főiskolákkal konzorciumban, 6,424 milliárd forintnyi támogatást nyert el a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program pályázatán - közölte a rektor. A 2011-ig tartó munka során tizenegy ingatlant újítanak föl, elkészül az SZTE Mérnöki Karának új, 3.300 négyzetméteres oktatási épülete, beszereznek több mint 1.600, oktatást és kutatást szolgáló laboreszközt, műszert. A program része az egyetem informatikai hálózatának korszerűsítése is. A XXI. századi színvonalnak megfelelően felújítják a természettudományi kar és az orvoskar tizenhárom laboratóriumát is a Dóm tér körül, melyek még

Klebelsberg Kunó

egykori kultuszminiszter kezdeményezésére épültek a múlt század húszas éveiben. Az egyetem most megújuló központi épülete

Szkalniczky Antal

tervei alapján 1873-ban készült el eredetileg főreáliskolának, de már 1880-tól a Somogyi-könyvtár, három évvel később pedig a városi múzeum működött itt. 1894-ben az ítélőtábla költözött az épületbe, melyet végül 1921-ben kapott meg a Kolozsvárról áttelepülő egyetem.


SZTE Központi épülete

in

Szeged

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.