Egyház

Biblikus konferencia: Újra aktuálissá válik az etikai tartás

Biblikus konferencia: Újra aktuálissá válik az etikai tartás

2009. szeptember 25., péntek
Biblikus konferencia: Újra aktuálissá válik az etikai tartás

Javában folyik a szeptember 24–26. között meghirdetett XXI. Biblikus Konferencia, amelyre az ökumené szellemében három kontinensről érkeztek katolikus, református és evangélikus előadók. A tudományos tanácskozás idei témája: Szent Pál és a pogány irodalom.

„Hivatalosan a Szent Pál év adta a téma ötletét, de hogy a Szent Pál-kutatásból ezt a terültet ragadtuk ki, annak az az oka, hogy nem teljesen korrekt kép alakult ki a Szent Pál korabeli pogányságról” – magyarázta

Benyik György

főiskolai tanár, a konferencia igazgatója. A keresztény történetírásban látszólag egy teljesen romlott világnak tűnik föl. Szent Pálnak voltak természetes szövetségesei a pogány világban, ők azok a sztoikusok, erkölcstanítók, akik azt a nézetet vallották, hogy egy társadalom fejlettsége a tagok erkölcsi fejlettségétől függ. Érdekes módon a keresztény egyházhoz kötik az erénytant, pedig valójában a sztoikus gondolkodásból származik, és ezt integrálta a keresztény egyház, mert osztotta annak nézeteit. Eszerint ugyanis egy társadalom akkor lesz fejlettebb és boldogabb is, ha abban a tagok etikai magatartása megfelelő – fejtegette Benyik György. Hozzátette: „Úgy érezzük, hogy a kereszténység Európában bizonyos értelemben diaszpórának számít, viszont az etikai tartás szükségességének tanítása úgy tűnik, ismét aktuálissá vált.” Három kontinens húsz előadóját üdvözölhetik a konferencián, Európából legészakabbról Dániából érkezett egy professzor, de afrikai előadót is hallhatnak a résztvevők.

Akiyama Manabu

, a Tokióból érkezett professzor nem japánul, hanem magyarul fog előadni, mert megtanulta nyelvünket. A konferencia visszatérő vendége

Joachim Gnilka

, a pápai biblikus bizottság tagja, akinek tiszteletére Gnilka-díjat alapítanak azok számára, akik a magyar biblikum fejélesztésére legtöbbet tettek, vagy kiemelkedőt alkottak a területen. A díjat idén hirdetik meg és jövő évtől mindig Joachim Gnilka fogja átadni mint az egyik legmagasabb katolikus tudományos elismerést.

Akiyama Manabuval és Joachim Gnilkával készített külön interjúinkat a hétvégén olvashatják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.