Közélet

Baksi verekedés: a Jobbik elégedetlen a nyomozással

Baksi verekedés: a Jobbik elégedetlen a nyomozással

2009. szeptember 10., csütörtök
Baksi verekedés: a Jobbik elégedetlen a nyomozással

A két hónapos törvényes határidőn belül, három hét alatt, 2009. augusztus 29-én befejezte a nyomozást a Kisteleki Rendőrkapitányság a 2009. augusztus 7-én a baksi kompnál történt csoportos garázdaság ügyében – közölte csütörtökön a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata. A Jobbik szegedi szervezete sajtónyilatkozatban reagált a hírre.

A rendőrség augusztus végén lezárta a nyomozást

A rendőrségi közlemény szerint a nyomozás az alábbi tényállást állapította meg. 2009. augusztus 7-én 10 óra 50 perc körüli időben a Mindszent és Baks között közlekedő komp baksi oldalán várakozott egy kisteleki férfi az előtte álló autó mögött nagyobb távolságra. Ekkor érkezett meg Baks irányából egy félplatós kisteherautó, ami autója elé állt, de nem a sorban. Közöttük szóváltás alakult ki emiatt, melynek során a sértett azt nehezményezte, hogy a sorban elé álltak meg. Ennek hatására a kisteherautóval a férfi mögé parkoltak le. A kisteleki férfi ekkor a gépkocsijából egy husángot vett elő, amivel megfenyegette a gyanúsítottakat. Nem sokkal később Baks irányából érkezett egy másik gépkocsi, melyből egy 29 éves baksi férfi szállt ki, aki bántalmazni kezdte a kisteleki lakost. A verekedésben további két személy vett részt. A garázdaság néhány percig tartott, majd utána a gyanúsítottak felmentek a kompra, míg a sértett visszaindult Kistelekre. A bántalmazott sofőr sérülései az igazságügyi orvosszakértő szakvéleménye szerint 8 napon belül gyógyulóak voltak. A Kisteleki Rendőrkapitányság az ügyben csoportosan elkövetett garázdaság bűntette és könnyű testi sértés vétsége elkövetésének megalapozott gyanújával három személyt hallgatott ki gyanúsítottként. A kapitányság munkatársai a büntetőeljárási törvény és a kriminalisztika szabályainak maradéktalan betartásával, külső befolyástól mentesen folytatták le a nyomozást, amit a törvényes – két hónapos – határidőn belül, három hét alatt befejeztek. A nyomozás iratait vádemelési javaslattal az ügyészségnek megküldték. Időközben a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Magyar Gárda demonstrációt tartott Kisteleken, melyet követően három demonstráló feljelentést tett a Kisteleki Rendőrkapitányságon, mivel álláspontjuk szerint a megmozduláson elhangzottakkal összefüggésben személyüket életveszélyes fenyegetés érte. A nyomozó hatóság valamennyi feljelentést elutasította, mivel megállapították, hogy a rendezvényen elhangzott mondatok nem közvetlenül a feljelentők élete, testi épsége ellen irányultak. A Kisteleki Rendőrkapitányság 20 személy ellen szabálysértési feljelentéssel élt, akik a rendezvényen a bíróság által jogerősen feloszlatott Magyar Gárda tevékenységét tovább folytatták. A szabálysértési eljárásokat az érintettek lakóhelye szerint illetékes rendőrkapitányságok folytatják le – fogalmaz a rendőrségi nyilatkozat.

Rácz Tibor: semmibe vették a sértett véleményét

Az ügyben csütörtökön a Jobbik szegedi szervezete nevében

Rácz Tibor

alelnök is sajtónyilatkozatot juttatott el szerkesztőségünkhöz. „A szegedi Jobbik sajnálattal fogadta a rendőrség nyomozati tényállását. Szerintünk már az eset körülményeinek a megállapítása is sántít. A nyomozati tényállás teljesen a tettes beszámolójára épít, és a sértett véleményét semmibe veszi. A sértett vallomása szerint a husángot azért vette elő, mert féltette a testi épségét és életét, míg ezzel szemben a rendőrség a tényállásban ezt hamis színben tüntette fel. A rendőrség tényállása nem igaz abban, hogy a sértett a husánggal bárkit megfenyegetett volna! A szegedi Jobbik ezért furcsának találja a rendőrség azon kijelentését, hogy külső befolyástól mentesen folytatták a nyomozást. A tények tükréből az olvasható ki, hogy a rendőrség csak a tettes vallomását vette át, és nem törődött a sértett vallomásával, és semmilyen kriminalisztikai eszközt nem használt. Feltenném ezért a kérdést, hogy a magyar rendőrség kit véd: a bűnelkövetőt vagy a sértettet? Van-e köze a tényállás hamis megállapításához bármelyik politikai erőnek vagy roma vezetőnek? A szegedi Jobbik azt is felháborítónak és jogellenesnek tartja, hogy míg az Új Magyar Gárda tagjait a Kisteleki Rendőrkapitányság feljelentette szabálysértés ügyében, addig az ott megjelent, önmagukból kivetkőzött és az 'el lesz vágva a torkotok' rigmussal fenyegetőző cigányok ügyében a rendőrség megszüntette a nyomozást. Az eset kapcsán nagyon jól megmutatkozott, hogy a rendőrség képtelen megvédeni az állampolgárait, képtelen az igazság mellett kiállni. Sajnálattal vesszük tudomásul, hogy a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságra is ráragadt Bencze József szellemisége és szakértelmének hiánya. Ha a Jobbik kormányzati pozícióba kerül, akkor haladéktalanul végre fogja hajtani a rendőrség reformját és a csendőrség felállítását, hogy az embereknek visszaadja az igazság érzetét és végre helyreálljon a közbiztonság!” – így Rácz Tibor alelnök nyilatkozata.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.