Bajnai–Fico: Szlovákia sajnálja a Sólyom-incidenst

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

11 pontos nyilatkozatot fogadott el a magyar és a szlovák miniszterelnök Szécsényben – számolt be a csúcstalálkozóról a Magyar Nemzet.

A két kormányfő a 2004-es együttes uniós csatlakozásunkat és az abból adódó új etiketthez való alkalmazkodást tekintette alapnak megbeszélésén. Bajnai Gordon bejelentette, hogy találkozójuk  11 pontos közös nyilatkozattal zárult, melyet mindkét fél magáénak érez és teljesíteni fogja az abban vállaltakat.
A nyilatkozatban állást foglalnak amellett, hogy a szlovákiai nyelvtörvény miatti vitákat az EBESZ kisebbségi főbiztosának ajánlásai alapján szeretnék megoldani. Bajnai úgy fogalmazott, a nyelvtörvény ügyében nem kívánnak jogi vitát folytatni, ezért kérték az EBESZ kisebbségi főbiztosának ajánlásait, amit a kétoldalú vegyesbizottság ki fog egészíteni.

A két kormányfő sajnálatát fejezte ki az augusztusi Sólyom László-látogatás botránya miatt.
Közös magyar–szlovák kormányülés előkészítéséről is döntöttek, illetve a két fél kezdeményezte egy kétoldalú tanácskozó testület létrehozását a későbbi ajánlások megfogalmazására.

Robert Fico sikeresnek és hasznosnak minősítette a találkozót és közölte, hogy eleget fognak tenni a nyilatkozatban foglaltaknak. Egyúttal meghívta Szlovákiába a magyar miniszterelnököt, aki  „bármikor, bármelyik városba ellátogathat”, de javaslata szerint Révkomáromban lenne a legjobb találkozniuk, ahol hamarosan felállítják Cirill és Metód szobrát.
Fico szerint Szlovákiában a nemzeti kisebbségek jogállása megfelel az európai elvárásoknak, több országos hivatal vezető pozícióját is magyarok töltik be. Hozzátette, az, hogy a szlovákiai magyarok nem tudnak szlovákul, az az ő bajuk és hozzátette, hogy Szlovákiában senki nincs korlátozva a nyelvhasználatában.
Elfogadhatatlannak nevezte ugyanakkor, hogy Nagy-Magyarország-zászlókkal vonulnak Szlovákiában, ezért hazánkkal közös fellépést sürgetett a szélsőséges megnyilatkozások megakadályozása érdekében.

Előző sztori

A Szlovák Posta nevében bocsánatot kért a közlekedési és távközlési miniszter

Következő sztori

Kalmár Ferenc: a szocialisták csak mélyítették a válságot