Vega: „Zöldség”? Divat? Tudatos táplálkozás?

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Vegetarianizmus – napjaink egyik alternatív (nem csak) táplálkozási iránya, életmódja, mely – mint az alternatív dolgok általában – folyamatos vita tárgya. Míg húsevők és „vegák” véget nem érő érveit hallgatjuk, talán csak egy jó tanács marad megingathatatlan: akármit is eszünk, azt józan ésszel tegyük.

A vegetarianizmus sokféle iránya ismert, melyek a növényi ételek mellett fogyasztott egyéb állati eredetű táplálékok (a tojást fogyasztókat ovo-vegetáriánusoknak, tej és tejtermékeket is elfogadókat lakto-vegetáriánusoknak nevezzük) alapján különíthetők el. Nemcsak táplálkozási gyakorlat, hanem már-már világnézet is, hiszen a vegetáriánusok nagy részének táplálkozási szokása abból is ered, hogy ne okozzanak az állatoknak szenvedést. A másik gyakori érv a vegetarianizmus mellett, hogy húsevést eredendően egészségtelennek tartják: gyakran hallani például, hogy a húsfogyasztás a szív- és emésztőrendszeri megbetegedéseket már gyermekkorban megalapozza, mivel a hús rostban szegény, zsírban és koleszterinben viszont gazdag.
A nem feltétlenül vegetáriánus életmódot folytatók is gyakran tartanak egy kis “hússzünetet”, mondhatni kisebb-nagyobb méregtelenítő böjtöt. Kétségtelen, hogy a túlzott húsfogyasztás sem egészséges, de az ellenérvek is hatásosak ugyanakkor, hiszen tagadhatatlanul vannak olyan vitaminok, amelyek csak állati eredetű étkekben találhatók meg, zöldségekben és gyümölcsökben nem, így például a kálcium – a csontok például kifejezetten nem szeretik a tisztán vega életmódot – , vagy a D- és a B12-vitamin, amelyek többek között a vérképzés és az idegrendszer működéséért felelősek (ezek hiánya gyerekeknél különösen veszélyes). Ezek mellett aminosavhiány is felléphet, amely megintcsak a gyerekeknél, már magzati korban is létfontosságú a megfelelő fejlődéshez. Vashiányos állapot is fenyegethet, mivel a vas felszívódásához fehérjékre van szükség.

Szegeden 11 éve működik – más-más formában ugyan – vegetáriánus étkezési lehetőséget biztosító étterem, jelenleg a Tisza Lajos krt. 76. szám alatt. Papp Magdolna, az Agni vegetáriánus étterem működtetője, aki  egyébként 18 éve vegetáriánus, elmondja: véleménye szerint az elmúlt 10-15 évben nagy változások történtek a tudatosabb étkezés irányába. Ma már nem különleges, “fehér holló” számba menő dolog a húsmentes, vagy legalábbis tudatosabb, egészségesebb étkezésre koncentráló életvitel. Papp Magdolna egyébként nemcsak az étterem vezetésével foglalkozik, hanem vegetáriánus “szakács” is, mint mondja, fontos neki, hogy ott legyen a konyhában. Az étterembe látogatók közül nem mindenki szigorúan vegetáriánus: jönnek olyanok, aki tudják, hogy itt soha nem használnak a konyhában sem húst, sem tojást, sem ezek származékait – így nem kell külön kérdezgetniük, hogy például mivel van felöntve a rizs. Vannak, akik egészségügyi okokból kifolyólag szeretnének kevesebb húst, szénhidrátot enni, vagy egészségesebb alapanyagból készült ételeket keresnek. Megfordulnak itt azonban kíváncsi emberek is, akik kóstolgatni jönnek – tudjuk meg Papp Magdolnától. Az étterem a lakto-vegetáriánus vonalat követi, tojást egyáltalán nem használnak, de mint mondja, a tejmentes ételekre is egyre nagyobb igény mutatkozik, mivel a tej és a tejtermékek megfizethető kategóriájának olyan a minősége, amit igazából nem érdemes megenni – a drágábbakat pedig nem tudják az emberek tömegesen megfizetni.

no images were found

Kicsi a világ: a szerkesztőségünkbe járó postásnő, Sejben Erzsébet is a hús nélküli életre esküszik, mint mondja, 23 évvel ezelőtt próbálta ki a vegetáriánus étkeket. Akkor még nem folytatott teljesen „vega”-életmódot, de egészségügyi problémák miatt fokozatosan lemondott a húsról. „Először a belsőségeket hagytam el, húst ritkán és keveset fogyasztottam, majd aztán egyik napról a másikra lemondtam róla” – mondja Sejben Erzsébet. „Először mindenkinek a fejében kell döntenie” – válaszolja arra a kérdésemre, hogy miként történik a „vegává” válás.
Mint mondja, utána is olvasott, de saját ötletei is voltak, hiszen a kényszer a legnagyobb húzóerő, így, mint mondja, kikerüli a hús és a gyógyszer által okozott gondokat is, hiszen nem kell gyógyszert szednie. Családja elfogadja vega életmódját, sőt, szívesen megkóstolják receptjeit: készített már például töltöttkáposztát pirított gombával hús helyett, de a gombástészta is gyakran terítékre kerül.
Erőnléttel postásként jól bírja, igaz, sokféle tejterméket is fogyaszt, és a tojás sem hiányzik az étrendből. „Nem vagyok vakon vegetáriánus, hanem ésszerűsségre törekszem. Egyébként úgy vélem, ahány ember, annyiféle ’recept’. Nem úgy van, hogy kitalálnak valamit, és az működni is fog mindenkinek” – összegez a vegetáriánus postás.

Default thumbnail
Előző sztori

Utazás: D, mint Debrecen vagy Dublin

Default thumbnail
Következő sztori

Karaoke Buli

Legutóbbi hasonló cikkek