Kultúra

Várjátékok: O.T.H.E.L.L.O. – pontosan

Várjátékok: O.T.H.E.L.L.O. – pontosan

2009. augusztus 1., szombat
Várjátékok: O.T.H.E.L.L.O. – pontosan
Ádám Tamás rendezésében július 31-én és augusztus 2-án kerül színpadra a Szegedi Pinceszínház előadásában az O.T.H.E.L.L.O. című darab, melynél akárcsak a színház előző, könnyedebb darabja, a Tiéd vagyok.hu esetében, itt is érezhető a manipuláltság: kit, hogyan, miért és milyen szempontból manipulálunk, és ezek milyen tragédiákhoz vezethetnek. „Magát a történetet játsszuk el, pontosan” – ismerteti a darabot Kancsár József, a Pinceszínház igazgatója, és most nem arra céloz, hogy pontok vannak a címben. A rendező, Ádám Tamás ötlete volt, hogy a cím betűi közé tett pontokkal jelöljék, hogy bár Othellót játszanak, de nem szóról szóra az eredeti művet látja a néző az 1 óra 10 perces előadásban – azokat a jeleneteket, amelyek nem tartoznak bele ebbe a szerkezeti felállásba, kihúzták. A darabot Budapesten hét alkalommal láthatta már a közönség az RS 9 Színházban és a Szkéné Színházban, mivel nem készült el még akkor a Pinceszínház. A darab nagyon egyszerű díszletek között játszódik, mint Kancsár József elmondta, megpróbálták a várban megtalálni a műhöz illő hangulatot. A Pinceszínházhoz képest teljesen más a tér, a darab ezért kinyílik: a nézők fenn ülnek a színpadon, illetve az első három sor lent helyezkedik el a játszótérben – vagyis megfordulnak a hagyományos színházi terek, a színészek lent játszanak a füvön – magyarázza Kancsár József. A darab, az ott megjelenített őrület bezártságát egy ketrec jelzi: nincs menekülés egyik szereplőnek sem, mindenki áldozat. Az igazgató elmondta: Rácz László „othellóságára” építették fel a darabot. Othelló érzékenységét, kishitűségét kihasználva Jágó tragédiába hajtja a címszereplőt. Jágó folyamatosan kontaktust tart a nézőkkel: ő a narrátor, aki folyamatosan kiszól a nézők közé, más térben kezd el beszélni a publikumhoz, és a nézők is cinkosává válnak a történetnek. Jágó elárulja a nézőknek aljas terveit. „Mint egy mesejáték” – mondja a karaktert alakító Kancsár József – „a gyerekek a gyermekelőadáson ilyenkor bekiabálnak: ’te vagy a gonosz’ – a felnőttek ezt nem teszik meg.” Látjuk Othelló és Desdemona szerelmét, és ebbe a képbe érkezik Jágó, aki elmondja, mit miért tesz, és ő óraműpontossággal indítja el a cselekményt, és hajszolja halálba a darab szereplőit, beleértve saját feleségét, Emíliát is. Legvégül maga Jágó hagyja el a színt, és azzal búcsúzik: e perctől nem nyitja szóra száját. Az előadás zenéjében és dinamikájában nagyon pergő, zaklatott, nagy pontossággal tagolt, nincs üres járat.

O.T.H.E.L.L.O.

Othelló – Rácz László Desdemona – Kancsár Orsolya Rodrigo, Cassio – Varga Bálint Emilia – Papp Gabriella Jágó – Kancsár József

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.