/

Új klinikai tömbre pályázik a szegedi egyetem

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pályázatot nyújt be a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) egy új, 265 normál és 34 intenzív ágyas klinikai tömb építésére – döntött egyhangúlag a felsőoktatási intézmény szenátusa keddi rendkívüli ülésén.

A tanácskozás után Szabó Gábor rektor elmondta: az SZTE augusztus 18-án benyújtja pályázatát az Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban című program második pályázati körére. A fejlesztéshez kapcsolódó támogatási szerződés aláírására – amelyet egy újabb szenátusi döntés előz majd meg – három hónap múlva kerülhet sor, a kivitelezési munkák pedig jövő év elején kezdődhetnek el.
A mintegy 12 milliárd forintos beruházáshoz, amelynek csaknem 90 százaléka európai uniós forrás, az önerőt az egyetem biztosítja, az új tömb működtetését pedig az SZTE klinikai központ finanszírozza majd OEP-bevételeiből – közölte a professzor.
A fejlesztési forrásokból 4,5 milliárd forintot tesz ki a gép-, műszer- és eszközbeszerzés, amelyre a beruházástól függetlenül is szükség lenne a következő években – tudatta a rektor.
Szabó Gábor hangsúlyozta, hogy a betegellátás csúcsán álló négy klinikai központnak speciális finanszírozásra van szüksége, az ehhez kapcsolódó szabályokról már előrehaladott tárgyalások folynak a kormányzattal. Addig is szükség van azonban az elmaradt támogatások folyósítására, ahogy az a korábbi években is megtörtént.
Az SZTE – amely 2007. október 1-je óta a teljes szegedi járóbeteg- és fekvőbeteg-ellátó rendszert működteti – az újonnan építendő tömb és az 1986-ban épült, 410 ágyas klinikaépület összekapcsolásával új magkórházat kíván létrehozni a déli klinikakertben. Ebben az egyetemi klinikák sebészeti és kardiológiai egységei működnek majd 265 normál és 34 intenzív ággyal.
Az új magkórházban működik majd a sürgősségi betegellátó osztály, a központi intenzív osztály, a központi diagnosztikai blokk, a központi műtőblokk és sterilező összesen 14 műtővel, valamint több központi kezelőlabor.
Az új épülettömbben a kardiológiai, az invazív kardiológiai, az általános belgyógyászati, a hematológiai, az általános sebészeti, a szív-, a tüdő-, a mellkas- és az érsebészeti, a transzplantációs, valamint a szeptikus részlegen gyógyítják majd a betegeket, akiket jellemzően kétágyas szobákban helyeznek el. Az épületben működik majd 21 szakambulanciai egység is.

Előző sztori

Őszi kormányátalakítás várható

Következő sztori

Világháborús bombát találtak Szeged határában