Vélemény

SZÉKELYFÖLDI

SZÉKELYFÖLDI

2009. augusztus 28., péntek
SZÉKELYFÖLDI

2009.08.26. Nemcsak a tradicionális, hanem bármilyen minőségi, Székelyföldön előállított termékre, szolgáltatásra alkalmaznák a SZÉKELYFÖLDI márkanevet – mondták el Tamás Sándor és Borboly Csaba, Kovászna és Hargita Megye Tanácsának elnökei augusztus 25-én a Csíkszeredában tartott sajtótájékoztatón.

A SZÉKELYFÖLDI márkanevet és a SZÉKELY TERMÉK védjegyet a hatályos otthoni és európai eljárásjog mentén jegyezte be a bukaresti hivatal. Az eredetmegjelölés és a földrajzi árujelző hivatott szárnyai alá venni az unió piacán az illyefalvi kefirtől a farkaslaki kenősajtig mindazon sajátosan helyi értékeket, melyek külön-külön ezidáig csak egy szűk fogyasztói réteghez juthattak el. A szegedi nagytáj számolatlanul rejt hasonlóan sajátos helyi értékeket. Egységes arculati megjelenésük – a fenti példából is kitetszik – ma már elengedhetetlen. Politikai szándék van. Az Országgyűlés 2008-ban ötpárti egyetértésben hozott határozatot a hungarikumok védelméről. Tudniillik a határozathoz kapcsolódó háromszáz termékleírás több mint egynegyede (86 db) a Dél-Alföldön található. Idén december 31-ig kell beszámolnia a kormánynak először az ez ügyben elért eredményekről. Szeretném, ha valaki nevesítené azt a felelős köztisztviselőt, akinek munkaköri leírásában szerepel Szeged, a megye, a régió sajátosan magyar értékeinek számontartása. … és a dél-alföldi országgyűlési képviselők vajon hányat tudnak megnevezni a 86-ból...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.