Sérülhet a „Lófara” szerzői joga?

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A huszárszobor alkotójának rokonai is ellenzik az áthelyezést

lofara27A Szegedi Hagyományőrző  és Városképvédő Egyesület az Egyesült Államokban találta meg a szegedi 3. Honvéd Huszárezred emlékművének alkotója, Gách István szobrászművész (1880-1962) leszármazottait – adta hírül portálunknak az egyesület. A leszármazottak és a városvédők szerint a szoborkert megszüntetése akár szerzői jogot is sérthet.

Az egyesület elnöke v. Szilágyi Árpád egy cikk formájában a magyarok világmagazinjába, a Panorámába és szerkesztőségünkbe is eljutatta a „hírt”. A szöveget változtatás nélkül tesszük most közzé.

no images were found

A második világháború  szörnyű viharában Szegeden egy lelkes kis csoport azon fáradozott, hogy az első világháborúban elesett huszároknak közadakozásból emlékművet állítson. Az emlékmű megalkotásával Gách István szobrászművészt bízták meg. Az emlékművet egy míves szecessziós korláttal körülvett parktükörben állították fel, ami ezzel egy kis kegyeleti kertté vált. Az avató ünnepséget 1943. május 9-én tartották katonai pompával, a város előljáróin kívül a kormány tagjai és egyházi méltóságok és az ezred veteránjai részvételével.

Ez a kegyeleti hely 66 éven keresztül megbecsült és tiszteletben tartott része volt Szegednek. Jól beleilleszkedett a környező épületek geometriai rendjébe a csodálatos szecessziós műemlék Reök palota előtt. Ezt a környezetet akarja megváltoztatni a város helyhatósága a szobor értelmetlen arrébb helyezésével és a kegyeleti kert megszüntetésével. Ez ellen emelt szót a magyar szellemi élet számos kiválóságával együtt a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület. Az emlékművet a szerzői jog is védi, ezért az egyesület az internet segítségével megkereste és nagy örömére megtalálta Gách István jogutódát, unokáját Susie Gách Peelle festőművészt és családját; édesanyját, Gách István fia, Gách György szobrászművész özvegyét, és Gách István dédunokáját, Evan Gách Peelle festő és szobrászművészt az Egyesült Államokban. Természetesen ők is ellenzik az emlékmű elmozdítását.

v. Szilágyi Árpád
városvédő  polgár, az egyesület elnöke

http://szegedma.hu/hir/2009/07/itt-a-hatarozat-a-lofara-kegyeleti-emlekhely/

lofara

Az egyesület sajtótájékoztatón ismerteti a család véleményét (Kiss István építész tanácsadó, v. Szilágyi Árpád az egyesület elnöke és Ifj. Szilágyi Árpád szóvivő)

no images were found
A képen balról jobbra: Gách István, Gách György, Susie Gách Peelle, Evan Gach Peelle

Előző sztori

SZIN – “helySZIN” biztosítva

Következő sztori

Elkészült a közösségi közlekedés menetrendi koncepciója: Makó is vasút nélkül maradhat?