Egyetem

Pécs is részt venne a szuperlézer megépítésében

Pécs is részt venne a szuperlézer megépítésében

2009. augusztus 25., kedd
Pécs is részt venne a szuperlézer megépítésében
szuperlezer

Pécs kész részt venni az európai szuperlézer (ELI) megépítésében és szívesen helyszínt biztosítana a berendezés egyes részegységeinek – közölte Sánta Imre, a Dél-Dunántúli Kooperációs Kutatási Központ (DDKKK) Innovációs Nonprofit Zrt. elnöke az MTI-vel.

Magyarország Csehországgal és Romániával közösen pályázik arra, hogy az európai uniós kutatási szuperlézer-berendezés építési helyszíne lehessen, a pályázatot október végéig kell benyújtani az ELI irányító bizottságának. Az építést előkészítő projekt francia irányítással már zajlik, 13 ország – közöttük Magyarország is – részt vesz benne. A berendezés építési helyszínéért Magyarországon kívül Csehország, Franciaország, Nagy-Britannia és Románia is verseng. Pécs támogatja a cseh-magyar-román közös pályázatot az ELI részegységeinek és a fő egységnek a megépítésére is, azonban nemcsak a lézerfizikusok alapkutatási igényeit (attoszekundumos impulzusok előállítását) szolgáló modult javasolja megépíteni Magyarországon (Szegeden), hanem a szuperlézer néhány további egységét is, amelyek nagyobb stabilitást, izoláltabb helyszínt igényelnek (lézeres részecskegyorsító, Röntgen forrás). "Ezekkel közvetlen orvosi és ipari alkalmazást célzunk meg az ELI minél nagyobb jövőbeli gazdaságfejlesztési hatása érdekében. Pécs ennek kíván helyt adni, és a szegedi, budapesti, debreceni lézerfizikusokkal, magfizikusokkal együtt elérni, hogy az ELI minél nagyobb része Magyarországon legyen" – áll a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.