Egyetem

Hullócsillagos augusztusi éjszakák

Hullócsillagos augusztusi éjszakák

2009. augusztus 12., szerda
Hullócsillagos augusztusi éjszakák

Rövid időre ugyan, de az augusztusi estéken olykor akár óránként kétszáz hullócsillag is landolhat Földünk légkörében a Perseidák nevű meteorraj jelentkezése során – írja a hirek.csillagaszat.hu.

A Perseidák az egyik leginkább közismert, sok fényes meteort és tűzgömböt produkáló meteorraj. Először kínai csillagászok figyelték meg, az első feljegyzés Kr. u. 36-ból származik, majd a 12. és a 19. század közötti időszakból csak szórványos források jelzik jelenlétét, mígnem

Adolphe Quételet

, belga csillagász és statisztikus újból fel nem fedezte 1835-ben. Az augusztusi meteorok a Perseus csillagkép irányából látszanak szétsugárzódni, innen ered a Perseidák elnevezés – írja a

hirek.csillagaszat.hu

. A legfényesebb tűzgömbök városi ég alatt is megfigyelhetők. A honlap tájékoztatása szerint az idei előrejelzések akár 200 meteort is jósolnak óránként (rövid időszakokra), de a tapasztalatok szerint a maximum időpontja és mértéke csak komoly bizonytalansággal jelezhető előre. Zavaró tényezőként kell azonban számolni a fogyóban lévő, már az éjszaka első felében felkelő Hold fényével.

A hirek.csillagaszat.hu cikke részletesen ITT

olvasható, és az oldalon megtekinthető egy meteorészlelő kamera által rögzített látványos perseida tűzgömb is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.