Közélet

Évente 21 milliós megtakarítás hat megyei iskolában

Évente 21 milliós megtakarítás hat megyei iskolában

2009. augusztus 31., hétfő
Évente 21 milliós megtakarítás hat megyei iskolában
Mintegy 300 millió forintból valósul meg jövőre energetikai korszerűsítés összesen hat megyei fenntartású közoktatási intézményben. KEOP-pályázaton nyerte erre a forrás egy részét a Csongrád Megyei Önkormányzat. A fejlesztésről, amely az idei Energia Éve programba illeszkedik a vásárhelyi Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon tanévnyitóján beszélt Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke – adta hírül a Csongrád Megyei Közgyűlés sajtóközleménye. Az energiafelhasználás, egyidejűleg a környezetterhelés csökkentése, a megújuló energia hasznosítása révén az energiahordozók importjától való függés mérséklése a fő célja annak a beruházás-sorozatnak, amely ténylegesen a jövő évben indul el hat, a Csongrád Megyei Önkormányzat által fenntartott iskolában. A Bedő Albert és a Pusztamérgesi Középiskolában, valamint a speciális nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó Klúg Péter, Kozmutza Flóra, Pápay Endre és Rigó Alajos intézményben javítanak az épületek hőtechnikai állapotán, korszerűsítik a fűtést és a világítást (homlokzati hőszigetelés, kondenzációs kazán telepítése, kazánházi korszerűsítés, világítótestek cseréje), valamint a napkollektoros és hőszivattyús hőtermelés segítségével áttérnek a megújuló energiahordozók hasznosítására.
A hat intézményben mindez közel 300 millió forintból valósul meg, amelyhez KEOP-forrásból nyert valamivel több, mint 133 millió forintot a Csongrád Megyei Önkormányzat. Az önerőt, ami a költségek több mint 50 százalékát fedezi a CSMÖ finanszírozza. Az intézmény költségvetésének egyébként több mint a felét szintén a fenntartó megye biztosítja, miután az állami normatíva a működési költségek valamivel több, mint 40 százalékára elég – mondta el a 2009/2010-es tanév megnyitóján a Kozmutzában Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke. A fejlesztésnek köszönhetően a hat intézményben éves szinten 21 millió forinttal kell majd kevesebbet fordítani az energiaköltségekre. Ez a szám például a Kozmutzában több mint 3 millió forint. Ennyivel jut majd több például a gyerekekre, és az oktatás, nevelés színvonalának megtartására, emelésére, a szükséges eszköztár bővítésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.