Bulvár

Csapjunk a lecsóba!

Csapjunk a lecsóba!

2009. augusztus 4., kedd
Csapjunk a lecsóba!
Simonffy András – Igazi lecsó című novellájának – hősei az író, a biológus, a fizikus nem tud egyetértésre jutni a lecsókészítés technológiai kérdéseiben. Mi is többféle ízt javasolunk, hogy kipróbálva mindenki saját maga jöjjön rá az ,,igazi lecsó" titkára. Rengeteg fajtája van: a tojásostól, a baboson vagy gombáson át egészen a rizsesig. Hívhatják ratatouille-nak Provence-ban, gyuvecsnak Szerbiában - érdekes, hogy a magyar lecsó paradicsomja és paprikája nem őshonos növényünk, talán ezért a magyar multikulti konyha alapja. Összecsaphatnak benne a különböző iskolák, dinszteljük vagy pirítsuk a hagymát az elején, meginoghatnak kapcsolatok a paprika darabolási módján, kerülhet bele füstölt kolbász, lecsókolbász, virsli, hús, lehet csípős a lelkem, elfőzhetjük a levét vagy bő lére ereszthetjük, a végén rakhatunk bele tojást vagy rizst, és a minimalista paradicsom-paprika párossal szembeállíthatjuk a tejszínes-narancsos-pulykahúsos változatot. A lecsóra érvényes a leginkább, hogy "ahány ház, annyi szokás". Nagyon sok féle módon elkészíthető gyorsan az asztalra tehető étel. Ezért egyetlen lecsórecept helyett néhány ismerős összegyűjtött elképzelését közöljük az alábbiakban a lecsóról.

A diétás…

Két nagy fej vöröshagymát vékony karikákra vátunk és 4-5 evőkanál olajon fedő alatt puhára pároljuk anélkül, hogy a hagyma lepirulna. A fedőt levesszük és 1 kg kockákra vágott paprikát teszünk bele. Ha az félig puha, akkor 4 darab karikákra vágott paradicsomot is hozzáadjuk. Sózzuk és fedő nélkül puhára főzzük.

A tojásos és/vagy kolbászos…

1 kg hosszú szeletekre vágott zöldpaprikát, 15-20 dkg karikákra vágott vöröshagymát egyszerre teszünk rá 4-5 evőkanál forró olajra, és lassan megpirítjuk, sózzuk. Hozzáteszünk negyed kg paradicsomot, tovább puhítjuk, és végül ráöntünk 4-5 db villával felvert tojást vagy jó sok kolbász-, és virsli-karikát teszünk bele…vagy mindkettőt. A szalonnás-fűszeres… 15 dkg füstölt szalonnát vékony csíkokra vágunk és kiolvasztjuk. Ha kell, még kevés olajat is teszünk hozzá. Két nagy fej karikákra vágott vöröshagymát a zsíron puhára párolunk, beleszórunk 1 kávéskanál édes-nemes és 1 kávéskanál csípős pirospaprikát, ezután következik 1 kg felszeletelt zöldpaprika. Amikor a paprika félpuha, 30 dkg cikkekre vágott paradicsomot keverünk bele. Sózzuk, és ha nem elég csípős cseresznyepaprika-krémet teszünk hozzá.

A nokedlis…

Egy nagy fej vékonyra felszeletelt hagymát zsíron megpárolunk és tovább pároljuk 2 db cikkekre vágott paradicsommal. Füstöltkolbász-szeleteket teszünk rá és pár perc múlva fél kg karikákra vágott zöldpaprikát és egy kevés vizet. Végül 1 tojásból liszt és só hozzáadásával készült nokedlit szaggatunk bele. A darált húsos… Egy nagy fej finomra vágott hagymát 4 evőkanál olajon 30 dkg darált hússal megpárolunk, megsózzuk, és pirospaprikát, piros aranyat teszünk rá. Amikor a hús félig puha, apróra vágott fél kg paprikát, majd negyed kg hámozott paradicsomot keverünk hozzá, és puhára főzzük.

A sajtos húsos…

A kiklopfolt, besózott karajszeletet (vagy csirkecombot) olajban ropogósra sütjük, és áttesszük egy üres lábosba. Olajban fedő alatt puhára párolunk 2 fej vékony karikákra vágott hagymát, esetleg kevés vizet is teszünk hozzá, hogy puha legyen. Megsózzuk és a végén kicsit lesütjük. 1 kg paprikát kimagozunk és hosszú csíkokra vágunk. Rátesszük a hagymára, fedve tartjuk, míg átüvegesedik. A fedőt levesszük és pár perc múlva hozzáadjuk a paprikához a paradicsom egy részét, kb. 30 dkg-ot. Ha levet enged, beletesszük a következő 30 dkg paradicsomot és lefedjük. Annyi leve legyen a lecsónak, hogy a paprikát ne lepje el, de jó totyogós legyen. A végén még 2-3 paradicsomot teszünk bele, felforraljuk, kissé szétfőzzük, de nem puhára. A kész lecsót ráborítjuk a kisült húsra és 1-2 percig összeforraljuk. Rászórjuk a reszelt sajtot, lefedjük, és 5 perc múlva tálaljuk. További változatok: gombás, krumplis, zöldbabos, cukkinis, tarhonyás, karfiolos, padlizsános… Önnek melyik a kedvence?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.