/

2010-ben várható az új Belga-album – KONCERTFOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Bauxit, Mégötlövés, Titusz, Tokyo – a Szegedi Ifjúsági Napok első napján a Belga is ellátogatott Szegedre, hogy csapjon egy igazi „belgás” bulit. A SZEGEDma.hu Titusszal beszélgetett.

– Milyen érzelmekkel jöttek most Szegedre, úgy tudom, van helyi kötődésük is, hiszen a Frittmann Baráti Kör tiszteletbeli tagjai?

– Így van, bár magam pont nem tartozom a zenekar nagy „borosai” közé, de a többiek nagy hívei a borkóstolásnak. Ami Szegedet illeti, abszolút nagyon jó koncerteket éltünk meg itt Szegeden, az egyetemi klubban rendkívül nagy közönségünk és jó hangulatú fellépéseink szoktak lenni.

– Milyen volt a nyár?

– Jó volt, szinte mindegyik fesztiválon megfordultunk, még a Szigeten is voltunk, pedig ott már öt éve nem léptünk fel. Tegnap és tegnapelőtt két nagyon jó koncertet adtunk, reméljük a szegedi még ezeket is megkoronázza.

– Kanyarodjunk el egy kicsit a dalok születése, a műhelytitkok felé. Tudjuk, hogy a Belga három buddhista főiskolás hallgatóból alakult. Mennyire maradt fontos a buddhista vonal?

– Azt, hogy a zenében ez hogyan köszön vissza, inkább az elemzők feladata megmondani. Buddhista hitvallású ember nincs a Belgában, a buddhista főiskolán teológiát tanultak. Természetesen biztosan beépülnek ezek az élmények is a zenébe, mint ahogy minden más is, amit megéltünk.

– Klasszikus kérdés, de talán a Belgánál mégis érdekes: hogyan születnek a számok, a szövegek?

– Elég egyszerűen és ösztönösen írjuk a dalainkat, nincsenek igazából megtervezett számok, sőt, ha nagyon meg lenne tervezve, akkor nem is lenne belgás.

– Csak ösztön?

– A dalok születésére több megoldás van: előfordul például, hogy bedobunk témaötleteket, és mindenki otthon kitalál valamit. S mint ahogy szokás mondani: van amikor a zene készül el előbb, de van olyan is, amikor megvan a koncepció az egész zenére, és az magával rántja a szöveget és fordítva. Mindent kipróbáltunk már. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem dolgozunk a szövegeken, de nem izzadunk rajta görcsösen, hogy minél tökéletesebb legyen. Inkább azt szeretjük, ami egyszerűen születik.

– 2008-ban jött ki a legutóbbi lemezük, mikorra várható a következő?

– Idén már nem, de jövő tavasszal igen. Most kezdjük el felvenni, ez most a program néhány hónapra, de még sok érdekeset nem tudok róla mondani. Belgás lesz, az biztos.

no images were found

Előző sztori

Sok önkormányzat nem tudja megvenni az adósok lakását

Következő sztori

SZIN – “kék hírek”: kábítószer és testi sértés