Közélet

Tüntetés a Magyar Gárdáért Szegeden

Tüntetés a Magyar Gárdáért Szegeden

2009. július 6., hétfő
Tüntetés a Magyar Gárdáért Szegeden
jobbiksajtaj

Népfelkelés provokálása lehet a célja a Magyar Gárda egyesület és mozgalom betiltásának, amely komoly alkotmányjogi kérdéseket is felvett -hangzott el hétfőn a Jobbik szegedi elnökének, Tóth Péternek és Mucsi Zsolt, a Magyar Gárda megyei kapitányának közös sajtótájékoztatóján a párt klubhelységében.

A megyei kapitány először a Gárda feloszlatása ellen tüntetőkkel szembeni rendőri atrocitásokról beszélt, mint mondta, megdöbbentő volt látni azt a képet, ahol egy 13 év körüli fiút és egy 70-es évei felett járó asszonyt fújtak le néhány centiről gázspray-vel. Elmondása szerint a Gyorskocsi utcába szállított tüntetőkkel pedig az ötvenes évek diktatúráját idéző módon bántak, majd hozzátette, céljuktól nem állnak el, továbbra is működni fog a Magyar Gárda.

Tüntetés Szegeden a múzeum előtt

A Jobbik szegedi elnöke,

Tóth Péter

bejelentette, hogy pénteken a múzeum előtt 19 órától szimpátiatüntetés tartanak a Gárda feloszlatása miatt. Az elnök felkérte a szimpatizánsokat, hogy mindenki abban az ünneplőben jöjjön a helyszínre, amelyben ősidők óta járnak a magyarok vasárnaponként a templomba: fekete cipő, fekete nadrág, fehér ing és sötét mellény (ami egyébként egyes értelmezések szerint a Gárda egyenruhája is). Az elnök véleménye szerint alkotmányos kérdések sorát veti fel, hogy mi alapján ítélnek valakit egy csoporthoz tartozónak, és mi alapján ítélik a csoportot jogsértőnek. Tóth hozzátette: amennyiben a pénteki demonstrációra nem kapnak engedélyt, bírósághoz fordulnak majd. „Egyébként a Magyar Gárda ugyanúgy folytatja tevékenységét" - válaszolt

Mucsi Zsolt

a SZEGEDma.hu-nak a Gárda működését firtató kérdésére. „Ha a rendőrök fel akarnak oszlatni bennünket, akkor passzív ellenállást tanúsítunk" - tette hozzá. A Jobbik szegedi elnöke szerint a bírósági ítélet egyértelműen a népfelkelést, a zavargást provokáló céllal született. „Ez pedig csak az MSZP-nek és a megsemmisülés előtt álló SZDSZ-nek használ. Az MSZP felismerte, hogy a Jobbik sokat köszönhet a Gárdának, és így próbálják majd meg csorbítani erejét, hiszen reális a szocialisták félelme, hogy hamarosan harmadik erővé apadhat pártjuk" - fűzte hozzá az elnök.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.