Thealter – illúzió blog: ötödik nap

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

“Játsszak dobozokkal?”

Pavel Szemcsenko tette fel ezt a kérdést jó egyórányi rituális semmittevés után, mert látszatra a színpadon a jól begyakorolt semmi percei folydogáltak. Miután Szemcsenko felolvasta, miért volt az egész, a megfelezett színpad egyik oldalára gyűjtötte életünk tárgyait. Mindent, amihez silány anyagi létünk során feleslegesen ragaszkodunk, őt pedig elnyelték a dobozok. A közönség szakmai része, akik önmagukat jórészt hasonló színházi kísérletekben keresik, elégedetten távozott. Én talán kicsivel többet vártam. Lassan megöregszem, ikrásodok, mint a méz. Nehezebben oldódok már.
A színház világában Ágens az egyik nagy szerelmem. Lassan eljutok odáig, hogy nem tud olyat mondani, amit ne hinnék el neki. Nehéz próba elé állított a zsinagógában, mert Tamás apostol intelme* úgy éreztem, nekem szól. Ágens sárarcú ősanya, kit lányával hosszú köldökzsinór köt össze. De ez a béke csak addig tartható, míg az anya a színpadra festett mandala központjában ül. Amikor a szerzetes, a szolga, a férfi elvágja e zsinórt, minden megváltozik. A köldökzsinórból önsanyargató ostor lesz, a sárarc lassan lemállik, a látható helyét átveszi a láthatatlan, a belső sár. Az ősanya gyötrelmes mélységéből kiszabadulva előtör a düh, a két nő dominanciaharca veszi át az irányítást. Talán megoldást adhatna a Vidám Vasárnapra emlékeztető boldog dalolás, de ez is csak időleges, mert a három szereplőből mindent lezáró, vad fémzene tör fel. A düh a felszínre jutott, de csak a színpadon és a közönség csendben, elgondolkozva távozott.
Este a tárgyakkal telezsúfolt szobámban bután néztem magam elé. Gondolataimban összeolvadt a két előadás. Most mit tegyek: játsszak dobozokkal?

Ache: A dráma-gépezet imitációja
alkotó-előadó: Pavel Szemcsenko

Ágens Társulat: Ira (düh)
szereplők: Ágens, Madák Zsuzsanna, Philipp György
jelmeztervező: Szűcs Edit
zene: Cser Ádám, Árvai György
mandalarajz és kivitelezés: Philipp Judit
maszk: Károlyi Balázs
hang: Boudny Ferenc
fény: Kormosói Róbert
produkciós vezető: Kulcsár Viktória
koreográfus: Gergye Krisztián
író, rendező: Ágens

* „Hogyha nem hozod ki magadból, azt, ami benned lakozik, az, ami benned marad, tönkre fog téged tenni.” (Tamás apostol apokrif evangéliuma)

Petró János

Előző sztori

Ágh Péter: Sürgősen meg kell szabadulni ettől a rezsimtől

Következő sztori

Szombat délelőtt: Marslakóval a városban