Kultúra

Színházfesztivál: Nagy József Szegeden

Színházfesztivál: Nagy József Szegeden

2009. július 17., péntek
Színházfesztivál: Nagy József Szegeden

A magyarkanizsai Nagy József Regionális Kreatív Műhely és partnere, a belgrádi Jugokoncert szervezésében július 20. és 22. között kisebb turnéra indul a Sho-bo-gen-zo előadás, amelynek rendezője Nagy József és partnerei Cecile Loyer táncos és Joelle Leandre,valamint Szelevényi Ákos muzsikusok.

Nagy előadásával nyitják meg a szegedi Alterra nemzetközi színházfesztivált. A darabot július 20-án 20 órától láthatják a szegedi Régi Zsinagógában, július 22-én pedig a fiumei (Rijeka) nemzetközi színházfesztivál fogadja a Sho-bo-gen-zót, amelyet 20.30 órától láthatnak a Horvát Nemzeti Színházban. Augusztus első hetében

Nagy József

a tágabb régió fiatal művészeinek tart sajátos műhelyt, majd megkezdi legújabb darabjának, a 100 tű hossza című előadásnak befejező próbáit. A bemutató szeptember 10-én lesz Magyarkanizsán. A Magyarkanizsán született, majd évekig Franciaországban élő táncművész-koreográfusról, Nagy Józsefről és Jel Színházáról bizonyára hallott már a beavatott közönség. Arról már kevesebben tudnak, hogy alkotó intézménnyé vált az európai kulturális életben. Az immár színháztörténeti jelentőségű alkotások koreográfusa (Pekingi kacsa, A hét rinocéroszbőr, Commedia Tempio, Woyzeck, Filozófusok, Egy ismeretlen naplója, Éden, Éjfél után stb.) számos díj mellett 2001-ben elnyerte az Európai Színházak Szövetségének Taormina nagydíját, melyet olyan 20. századi hírességek kaptak, mint

Peter Brook, Ariane Mnouchkine, Giorgio Strehler

vagy

Heiner Müller

. Kitüntették a Becsületrend Lovagja Érdemrenddel, és őt kérték fel 2006-ban az avignoni fesztivál társszerkesztőjének. Nagy József (Whisky) bevallottan Kanizsáról meríti darabjainak vízióit. Előadásai a játék, a tánc és a színház határvonalán mozognak, de koreográfiáit leginkább a Pina Bausch nevével fémjelzett táncszínházként tartják számon. „A képzőművészeti tanulmányokkal indító alkotót manapság leginkább a japán butoh és az ún. kontakt-rögtönzés érdekli, de munkáiban nagy szerepe van emellett a zenének és a képzőművészetnek. Darabjaiban mindig egy központi gondolat ölt testet a zene, a mozdulat és a vizualitás segítségével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.