Bulvár

Másfélmilliárd forintos árvízvédelmi fejlesztés kell az Alsó-Tiszán

Másfélmilliárd forintos árvízvédelmi fejlesztés kell az Alsó-Tiszán

2009. július 16., csütörtök
Másfélmilliárd forintos árvízvédelmi fejlesztés kell az Alsó-Tiszán

Csaknem másfél milliárd forintos árvízvédelmi fejlesztésre van szükség a Tisza és a Maros alsó szakaszain, mert az elmúlt évek komolyabb árvizei megmutatták a gátak gyenge pontjait - derül ki az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság által csütörtökön az MTI-hez eljutatott tájékoztatóból.

A legutolsó és legnagyobb, 2006-os árvíznél több helyen buzgárok és fakadó vizek okoztak komoly problémákat, emellett az is kiderült, hogy bizonyos szakaszokon komoly magassági hiányok is vannak a töltéseken - olvasható az összegzésben. A három esztendővel ezelőtti, szegedi, rekord szintű árvíz megmutatta azokat a problémákat, melyek az elmúlt évtizedek fejlesztéseinek hiányában felszínre kerültek. A legkomolyabb gondok a Tisza és a Maros alsó szakaszán a bal parti töltés magassághiányos részeivel, illetve a gátak vízzáró képességével voltak - áll a közleményben. Az összefoglaló alapján - mely

Fejes Péter

, az ATIKÖVIZIG osztályvezetője irányításával készült el - csaknem másfél milliárd forintra lenne szükség azonnal, hogy továbbra is fenntartható legyen az biztonság. A tervezett árvízvédelmi fejlesztés a Tisza bal parti és a Maros bal parti töltés bel- és külterületi szakaszait, valamint a gátőrházak infrastruktúráját és egyéb védelmi létesítményeket érint a Tisza, a Maros és a szerb-román országhatár által határolt területen, a Torontáli öblözetben. Ez az öblözet összesen 243 négyzetkilométeres kiterjedésű, jelentős része mélyártéri, így a területet védő árvízvédelmi rendszer biztonságos kiépítése elengedhetetlen. A tervek szerint korszerűsítik a meglévő hidrológiai monitoring rendszert: érzékelők beépítésével automatizálják a vízmennyiség és vízminőség mérő rendszert, és korszerűsítik az adatokat feldolgozó informatikai hátteret is.

Nagyszőlősi Nóra

, az ATIKÖVIZIG sajtóreferense az MTI érdeklődésére elmondta: az igazgatóság sikerrel pályázott a szükséges beruházások előkészítésére. Jelenleg az engedélyes tervek és a részletes megvalósíthatósági tanulmány kidolgozása folyik. A konkrét megvalósítás finanszírozására ősszel nyújtanak be pályázatot, s ha ez sikerrel jár, jövő ősszel elkezdődhetnek a 2012 végéig tartó kivitelezési munkák - fűzte hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.