Bulvár

Kamionos gyorsulási verseny Szegeden

Kamionos gyorsulási verseny Szegeden

2009. július 19., vasárnap
Kamionos gyorsulási verseny Szegeden

Füstölő gumik, bőgő motorok, több száz lóerő és hatalmas járművek, többek között ezzel találkoztak azok, akik vasárnap délután ellátogattak a XIX. Nemzetközi Kamionos Country zárórendezvényére, a gyorsulási versenyre a szegedi Huszár Mátyás rakpartra.

Érdeklődőben pedig nem volt hiány, a több ezer néző megtöltötte a rakpart lépcsőit, amint figyelte, melyik sofőr tudja legtöbbet kihozni járművéből a rövid távon. A kettesével rajtvonalhoz álló versenyzők összesen negyven futamban mérték össze ügyességüket és járművük erejét. Az álló helyzetből startoló versenyzőknek - akik között néhány nő is akadt - néhány száz méteres távot kellett megtennie, a legjobbaknak alig több mint tíz másodperc alatt. A versenyen kiderült, nem minden a gyakran négyszáz lóerőnél is jóval erősebb gépeken múlik, sokat számít a sofőr rutinja és az, miként kezeli a kuplungot és a sebességváltót. Ez különösen azoknál a járműveknél fontos, ahol még kétszer kell benyomni a kuplungot, hogy egy fokozattal följebb kapcsoljon a sofőr. A rajthoz álló kamionosok különböző taktikákat választottak, volt, aki szépen komótosan kapcsolgatta följebb a sebességváltót, míg mások járművüket sem kímélve füstölő motorral és kerékkel lőttek ki a starttól. Az esélyegyenlőség biztosítása érdekében a vegyesen induló versenyzők időeredményeit négy kategóriában értékelték: amerikai kamionok, 400 lóerő alatti, illetve feletti teljesítményű nyergesvontatók és egyéb járművek. Az abszolút győztes a nők között

Simon Anikó

lett 14,89 másodperces idővel, a férfiak között pedig

Báder Nagy Attila

nyert 10,32 másodperccel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.