Kultúra

Japán és magyar győzelem a szegedi kortárs zenei versenyen

Japán és magyar győzelem a szegedi kortárs zenei versenyen

2009. július 16., csütörtök
Japán és magyar győzelem a szegedi kortárs zenei versenyen

Egy japán hegedűművész mellett a 12 éves Balogh Ádám nyerte az V. Szegedi Művészeti Akadémia és Mesterkurzus keretében megrendezett első kortárs zenei versenyt. A pécsi zeneiskolás virtuóz zongorajátéka lenyűgözte a zsűrit, ezért megosztva kapta az első díjat Matsumoto Marikóval.

A 27 éves japán versenyző

Láng István

Villanások című művének, míg

Balogh Ádám

Legány Dénes

Burleszkjének részletét szólaltatta meg a viadalon. A szervező Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának dékánja,

Kerek Ferenc

csütörtökön az MTI-nek elmondta: nagyon népszerű volt a verseny, hiszen huszonöt művész mérte össze tudását az akadémiára jelentkezett több mint száz résztvevőből. Véleménye szerint a verseny népszerűsége is bizonyítja, hogy a kortárs zenei vonalra is kiemelt szükség van az akadémia keretein belül. A dékán ígéretet tett arra, hogy jövőre is összemérhetik tudásukat a hallgatók. A kiírásban egyetlen kikötés volt, méghozzá az, hogy a versenydarab 1945 után írott mű legyen, melyből tíz-tizenkét perces szóló- vagy kamaraművet adhattak elő a résztvevők. Nem volt feltétel, hogy a versenyzők magyar szerző művéből adjanak elő, ám szinte valamennyien ilyen darabot választottak. A zsűri elnöke

Hollós Máté

Erkel-díjas zeneszerző volt, a tagok között pedig a kurzusokat tartók -

Temesi Mária, Szecsődi Ferenc

és

Lass Zoltán

- kaptak helyet. Az egyhetes akadémia egyébként rendkívül jól sikerül, és a várakozásokon felüli volt a résztvevői létszám. A szakma mellett a közönség is dicsérte a produkciókat, melyeket a város számos pontján láthattak - jegyezte meg a dékán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.