Gasztro

Hűsítő levesek a hőségben

Hűsítő levesek a hőségben

2009. július 20., hétfő
Hűsítő levesek a hőségben
cimlap.jpg

A 30 foknál melegebb még a nyárimádóknak is megpróbáltatás, hacsak nem a vízpart mellett kapja el őket a kánikula, hanem mondjuk dolgozniuk kell. Ebben a melegben szinte semmit nem kívánunk a folyadékon kívül, esetleg némi gyümölcsöt, pedig valamit ennünk kell, hogy elkerüljük a hűvös esték farkasétvágyát. Mi sem jobb erre egy hideg levesnél. Könnyű, egészséges, hűsít és legtöbbjük pillanatok alatt kész van.

Zöldséglevesek

Zöldbableves

Hozzávalók:

- 1/2 kg zöldbab - 1 nagy fej hagyma - 1 db paradicsom - fél paprika - 2 dl tejföl - 1 ek liszt - só - ecet

Elkészítés:

zoldbableves.jpg

Az összedarabolt zöldbabot, megtisztított hagymát, paprikát, cikkekbe vágott paradicsomot tegyük fel főni annyi vízben, amennyi levest szeretnénk. Sózzuk meg ízlés szerint. Ha a bab megpuhult (kb. 20 perc), készítsünk habarást a tejföllel és liszttel, majd forraljuk össze a levest. Aki savanykásabban szereti a végén ecettel ízesítheti. Pirított kenyérkockákkal is gazdagíthatjuk.

Hideg uborkaleves

Hozzávalók:

- 2-3 ek liszt - 4-5 db kovászos uborka - 2-3 db friss uborka - 3-4 dl uborkalé - 2 dl tejföl vagy joghurt - 1 ek mazsola - kapor

Elkészítés:

uborkaleves.jpg

A lisztet kevés vízzel felfőzzük. Ez a massza adja a leves sűrűségét. A főzést ezzel befejeztük. Lassan hozzákeverjük a tejfölt, a kockára vágott kovászos és friss uborkát, beledobjuk a megmosott mazsolát, az összevágott kaprot, és felengedjük az uborkalével.

Gaspacho (spanyol leves)

Hozzávalók:

- 1 l paradicsomlé - 1 közepes uborka - 1 kis fej hagyma - 1 db paprika - 1 citrom leve - 1 ek borecet - 1 ek olívaolaj - só - bors

Elkészítés:

gaspacho2.jpg

A hagymát apróra vágjuk, a paprikát és az uborkát úgyszintén. Tálaláskor ráöntjük a már több órája jégen hűlő paradicsom - citrom - borecet - olaj - só - bors keveréket.

Gyümölcslevesek

Főzés nélküli sárgadinnyeleves

Hozzávalók:

- 1 nagyobb sárgadinnye - 4 dl joghurt - 2 dl tejföl - 3 ek cukor - 1 ek méz - csipetnyi só

Elkészítés:

dinnyeleves.jpg

A dinnyét kettévágjuk, magjait kiskanállal kikaparjuk, de csak óvatosan, mert a mag melletti rész a legédesebb. Dekorációs – és nassolás - célra tegyünk félre néhány vékony szeletet, a többit kanállal kikanalazzuk, pürésítsük (de ha érett a dinnye, akár villával is megtörhetjük). A dinnyepüréhez hozzákeverjük a joghurtot, a tejfölt és a cukrot, sóval ízesítjük és a tetejét a félretett dinnyedarabkákkal díszítjük. Jéghidegre behűtve,fagyigombóccal, a dinnye héjában tálaljuk.

Meggyleves

Hozzávalók:

- 60 dkg meggy - 15 dkg cukor - 2 dl tej - 2 dl tejszín - 1 ek liszt - 1 dl citromlé - szegfűszeg, fahéj - csipet só

Elkészítés:

meggyleves2.jpg

A csumázott, megmosott meggyet 7 dl hideg vízben odateszünk főni a cukorral, csipetnyi sóval, néhány szem szegfűszeggel, kis darab fahéjjal, egy deci citromlével ízesítve. Mikor a meggy megpuhult – folyamatosan figyeljük, mert könnyen szétfőhet – beleöntjük a 2 deciliter tejszínnel elkavart liszt és 2 deciliter tejből készült habarást. Aki még egyet szeretne dobni a levesen mielőtt levenné a tűzről 1 deciliter vörösborral ízesítheti a levest. S ha még ennyi sem elég, tálalás előtt konyakot is önthetünk bele. Enélkül is nagyon finom. Egyetlen hibája, hogy meg kell várni míg kihűl.

Pudingos gyümölcsleves

Hozzávalók:

- 1/2 l tej - 20 dkg őszibarack - 20 dkg meggy - 4 nagy alma - 8 szem sárgabarack - 1 csomag vanília ízű pudingpor - citromlé - fahéj - szegfűszeg - vaníliáscukor - szerecsendió

Elkészítés:

gyumileves.jpg

Az összes szeletekre és félbe vágott gyümölcsöt beleöntöm egy lábosba. (A barackot és almát kisebb kockára vágom). Teszek hozzá szegfűszeget, fahéjat (ez lehet egész, illetve őrölt is ízlés szerint), kevés citromlevet és forrástól számított kb. 5 percig főzőm. Addig a pudingport kikeverem egy kis tejjel illetve a vaníliás cukorral és a levesbe öntöm. Tejjel hígítom, és a legvégén beleteszek egy csipetnyi őrölt szerecsendiót. Hűtve tejszínhabbal, illetve vaníliafagyival az igazi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.