Bulvár

Hőségriasztás - tizenöt perc elég a leégéshez

Hőségriasztás - tizenöt perc elég a leégéshez

2009. július 15., szerda
Hőségriasztás - tizenöt perc elég a leégéshez
hoseg4

Szerdától kettes fokozatú hőségriasztást rendelt el Falus Ferenc országos tiszti főorvos. A napi középhőmérséklet sokfelé meghaladja majd a 25 fokot, napközben pedig 35 fok feletti csúcshőmérsékletet is mérhetnek. Emellett az UV-B-sugárzás is erős lesz, az országos előrejelzés szerint 10-es skálán 8,1-es, ami extrém erősnek számít.

Az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy a déli órákban tartózkodjon mindenki hűvös helyen. A lakások felmelegedését úgy lehet megakadályozni, ha nappal becsukják az ajtót, ablakot, és besötétítenek. Este vagy éjszaka pedig érdemes átszellőztetni a helyiségeket friss levegővel. Az elveszített folyadékot is folyamatosan pótolni kell, a kirándulók, utazók mindig vigyenek magukkal innivalót. Az idősekre, betegekre és a kisgyermekekre különösen figyelni kell. Az országos tiszti főorvos arra kérte az egészségügyi intézményeket, a mentőket, önkormányzatokat, hogy a szükséges megelőző intézkedéseket tegyék meg: az esti órákban locsolják a közterületeket, illetve tegyék közzé a légkondicionált helyiségek listáját, ahová bárki bemehet.

Reisz András

meteorológus a hét elején azt mondta a Híradónak és a Független Hírügynökségnek, hogy a hét nagy részében várhatóan az erős, nagyon erős illetve extrém fokozatok között alakul az UV-B-sugárzás mértéke. Szerdán is extrém erős sugárzásra kell számítani, ami azt jelenti, hogy akár már 15 perc alatt le lehet égni a napon. Reisz András hozzátette: a kánikula hétvégéig tart, szombaton egy hidegfront jön, ami miatt több fokkal csökken a hőmérséklet. Ez felfrissíti majd a levegőt, de számottevő csapadék nem várható. (Forrás: Index.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.